Home

Achtergrond 234 x bekeken

Drie jaar cel voor oplichting groentebedrijven

De rechtbank in Lelystad heeft vandaag drie jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk, opgelegd aan de 39-jarige M.B. uit Dronten.

Hij was een van de leiders van een Flevolandse bende die tientallen bedrijven in de groente- en fruitsector voor miljoenen euro's heeft opgelicht.

De criminele organisatie heeft zich tussen 2004 en april 2007 beziggehouden met witwassen, grootschalige oplichting en flessentrekkerij van leveranciers van groente, fruit en levensmiddelen. Er kwamen in totaal 32 aangiftes van bedrijven uit Nederland, Portugal en Duitsland.

De bende ging telkens op dezelfde manier te werk. Er werden nepbedrijfjes opgericht. Die lege BV's plaatsten grote bestellingen bij leveranciers, maar ze betaalden nooit. De spullen gingen onder de marktprijs van de hand in het buitenland.

De Drontenaar is behalve tot een celstraf ook veroordeeld tot het betalen van schadevergoeding aan gedupeerde ondernemers. Dat is een bedrag van bijna 100.000 euro. B.'s 30-jarige vriendin N. El Y. uit Lemmer is door de rechtbank veroordeeld tot anderhalf jaar celstraf waarvan een halfjaar voorwaardelijk.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.