Home

Achtergrond

Doden door oplaaiend geweld Zuid-Irak

De gevechten die vandaag zijn uitgebroken in de Zuid-Iraakse oliestad Basra hebben inmiddels zeker twaalf mensen het leven gekost.

Dat hebben politie en medici gezegd. Het leger begon dinsdag een operatie om het gezag te herstellen in de tweede stad van het land. Er werden duizenden militairen en agenten ingezet, gesteund door tanks en de Britse luchtmacht, aldus de Britse omroep BBC. In het 1,8 miljoen inwoners tellende Basra maken in vele wijken lokale sjiitische milities de dienst uit.
Om te voorkomen dat het geweld zich uitbreidt naar andere gebieden in het voornamelijk sjiitische zuiden van Irak, hebben de autoriteiten behalve in Basra ook in vier andere steden een uitgaansverbod ingesteld. In Nasiriyah, Hilla, Kut en As Samawah mag niemand meer de straat op.

In Kut braken eerder op de dag al rellen uit. Militanten zouden hier vijf wijken in handen hebben. In As Samawah werd besloten tot de maatregel nadat de eerste militanten op de straat waren verschenen. In deze doorgaans rustige stad bewaakten Nederlandse militairen tussen 2003 en 2005 de veiligheid.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.