Home

Achtergrond 214 x bekeken 4 reacties

Dijkhuizen: respect voor technologie nodig

De Nederlandse agribusiness heeft meer ambitie en respect voor technologie nodig om de toekomst van de gehele Nederlandse agrosector te verzekeren.

Dat zei voorzitter Aalt Dijkhuizen van de Wageningen Universiteit vandaag op het VMT Food congres. Als bestuursvoorzitter van een universiteit die jaarlijks 675 miljoen euro omzet en de nadruk legt op onderzoek vindt Dijkhuizen het opmerkelijk: een Europa dat nauwelijks aandacht heeft voor feiten. De afwijzing, zonder wetenschappelijke onderbouwing, van de Amflora-aardappel van BASF geldt als recent voorbeeld.

"Amerikanen maar ook elders buiten Europa bestaat meer interesse in wetenschap en de feiten die het voortbrengt. In Europa, tsja, daar leeft de emotie nog sterker." Naast wat de Duitsers 'technologiefeindlichkeit' noemen mist Europa ook de ambitie in de ogen van Dijkhuizen. "Hier verdwijnen boeken in de trant van 'de economie van het genoeg'. Dat is in de VS ondenkbaar, daar streeft men nadrukkelijk naar een hoger niveau."

De overheid stelt bovendien niet altijd prioriteiten. Dijkhuizen ziet in Nederland en Europa te veel tegenstrijdig beleid. Enerzijds zegt de overheid agribusiness belangrijk te vinden, anderzijds wordt soms onnadenkend opgetreden ten behoeve van de natuur. "Ik las laatst dat Natuurmonumenten op de meest vruchtbare gronden van Nederland, nabij Biddinghuizen, een bos gaat bouwen van 25 hectare. Ik heb niets tegen bossen maar niet om daar landbouwgeschikte gronden voor te gebruiken. Men overziet blijkbaar de economische prioriteiten niet."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    M. Roosendaal

    Ooit sprak een iemand de profetie;
    De natuurclubs worden de grootste
    boeren van nederland. Dat is de volgende fase en dat komt vanzelf. M.

  • no-profile-image

    ab

    Ik ben het volkomen met de heer Dijkhuizen eens zowel wat technologie betreft als met de opmerking over landbouwgeschikte grond. Ik heb zelf al 19 hectare zeer goede landbouwgrond moeten afstaan voor natuurontwikkeling, je krijgt daar andere grond voor terug ook goede grond maar zeker niet beter van kwaliteit. Die goede grond is nu afgegraven. Waar zijn we mee bezig??

  • no-profile-image

    Boer Jan

    Waarom worden goede ideen niet uitgevoerd door Den Haag?

  • no-profile-image

    boerenverstand

    Haagse wetgeving is nog een stolsel van denken van ruim twintig jaar terug.Dit is besloten dus uitvoeren.Nu de bakens heel anders staan gaat men nog niet het roer om gooien. Nee eerst wordt nog prima grond met een pracht teelt aarde kapot gemaakt.Jaren lang is er gewerkt om humus te vormen . Heelaas zit er een verborgen agenda achter.Er zijn nog altijd politieke partijen aan de macht met de doelstelling nationaliseren van landbouwgrond dus deze koers blijft.Dit is voor mensen met een nuchter boerenvertand toch niet te volgen.Natuurbeleid is net theologie elke maand is er een nieuw boek en dan ook een nieuwe koers van de goed gelovige in het veld. Bij een boek over de jacobsvlinder gaat de provincie Drente massaal Jacobkruiskruid zaaien in de bermen.Nu is veel landbouwgrond al waardeloos voor paarden en vee.
    En de politiek volgt alleen, een soort mensen met oogkleppen zonder visie.Immers je hoeft maar op ëën ding te letten.Over het schouder naar achteren kijken hoeveel volgelingen mee komen dat is de koers.
    Bouw vast maar wat notenbomen dan kunnen de mensen over 50-jaar bij de honger tochten door Europa zich nog voeden.Humus is het antwoord op vele kringlopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.