Home

Achtergrond 161 x bekeken

Decentrale energie beter in beeld bij ministerie EZ

Decentrale energievoorziening, zoals WKK's, moet bij het ministerie van Economische Zaken en bij de rijksoverheid als geheel beter in beeld komen.

Dit stelt het Productschap Tuinbouw (PT) in een discussiestuk voor de sectorcommissie Energie. Deze commissie moet de komende tijd een verder uitgewerkte visie opstellen als inbreng namens de glastuinbouw. Deze inbreng dient als reactie op een driejaarlijkse beleidsvisie van het ministerie van Economische Zaken voor het energiebeleid. Dit energierapport 2008 verschijnt eind april of begin mei.

Het ministerie gaat in de projectomschrijving uit van dat voorraden fossiele brandstoffen afnemen, er een explosief groeiende energievraag is en het klimaatprobleem de wereld dwingt om de weg in te slaan naar een niet-fossiele energiehuishouding.

Maar alternatieven zijn duur, beperkt inzetbaar, technisch nog niet haalbaar of maatschappelijk moelijk te verkopen. Het gaat om complexe vraagstukken. Het energiebeleid is volgens EZ een zaak waarbij alle opties moeten worden benut.

Volgens de glastuinbouw is het overheidsbeleid veel te veel gericht op centrale energieopwekking. Hierdoor kregen en krijgen duurzame en decentrale initiatieven te weinig kans. Net als de glastuinbouw is ook het overige bedrijfsleven bezorgd over de achterstelling van onder meer WKK-installaties bij de elektriciteitslevering. Samen willen ze pleiten voor verandering.

Clement Mol

Of registreer je om te kunnen reageren.