Home

Achtergrond

De Jager versoepelt boetes late belastingafdracht

Na slordigheden van de kant van de Belastingdienst met het kwijtraken van aangiftegegevens kan het niet uitblijven: ondernemers die te laat zijn met de maandelijkse afdracht van btw en loonbelasting, krijgen niet meer automatisch een boete. Staatssecretaris De Jager zegt zelf hiertoe te besluiten, omdat er in het midden- en kleinbedrijf veel irritaties leven over het boeteregime van de Belastingdienst. In het aprilnummer van het magazine Ondernemen! en in een persbericht ontplooit de staatssecretaris zijn plannen.

Het is nog niet bekend wanneer het nieuwe boetebeleid wordt ingevoerd, maar de staatssecretaris streeft naar invoering in 2009. In principe wil De Jager een coulanceperiode van 7 dagen. Een bedrijf dat btw of loonbelasting te laat overmaakt maar wel binnen maximaal 7 werkdagen, krijgt geen boete meer. Voorwaarde is dat de ondernemer de voorgaande keer wel op tijd betaalde.

Als een bedrijf twee keer achter elkaar te laat betaalt, volgt alleen een boete voor de tweede overschrijding in de nieuwe regeling. Is een ondernemer stelselmatig te laat met het afdragen van belastingen, dan kan een boete tot het wettelijk maximum worden opgelegd. Het percentage boete dat nu bij herhaald verzuim kan oplopen tot 10 procent wordt vervangen door een vast bedrag van 2 procent en een minimumbedrag van €50.

Het ministerie geeft op zijn site een tabel met de huidige boeteregeling en een plan voor de nieuwe regeling. De mededelingen van over een nieuwe boeteregeling deed de staatssecretaris als eerste aan het magazine Ondernemen! van MKB-Nederland. Begin april verschijnt het artikel, waarin hij ook zegt dat hij ‘terughoudend’ zal zijn met het invoeren met nieuwe belastingen in het kader van de zogenoemde vergroening van het fiscale stelsel. Daarvoor komt hij in mei met een vervolgplan.

Lees ook Verlate incasso voorlopige aanslagen

Meer informatie Ministerie van Financiën: De Jager versoepelt boetes late belastingafdracht

Meer informatie Ministerie van Financiën: Tabel oude en nieuwe boetes

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.