Home

Achtergrond 16 reacties

DBV: daling melkprijs leidt tot acties

De Duitse landbouwfederatie Deutscher Bauernverband (DBV) vindt dat supermarkten de melkprijzen niet verder moeten verlagen maar eerder verhogen.

De bond signaleerde afgelopen maanden een forse energie- en voerkostenstijging die is opgelopen naar 4 tot 6 cent per kilo geproduceerde melk.

Melkveehouders moeten die kosten opvangen. Als de detailhandel daar bij de contractonderhandelingen geen rekening mee houdt, kunnen protestdemonstraties worden verwacht, aldus de bond.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Dit is de kans om markt macht in Nederland te krijgen! Meedoen met de BDM. Dit is een zeer grote organisatie die meer melk in de hand heeft dan ze in Nederland produceren. Kunnen ze ook niet meer zeggen dat de DDB te klein is. Grijp deze kans want makkelijker kun je de marge niet vergroten. We praten hier over meerdere centen. Probeer dit maar op de kost prijs te besparen. Wil dit lukken dan heb je daarvoor iets verkeert gedaan. Als melkveehouder moet je niet voor een boterham gaan maar voor een redelijk rendement op het eigen vermogen, en een goed uurloon voor de veel te veel uren die we maken. Nederlanders worden over de hele wereld gezien als de betere melkveehouders maar daar heb je niet veel aan als je voor een honger loon moet werken. In Duitsland zijn de melkprijzen onder andere door de btw al jaren veel hoger, daarbij hebben ze ook nog een lagere kostprijs. Toch lukt het ze wel om vele koppen naar een kant te krijgen om te strijden voor ons recht op een redelijke melkprijs. Daar kunnen wij als Nederlanders wel wat van leren. Maar dit is ook een kans voor de weinigen die wel voor een hogere melkprijs wil gaan en kunnen dus eenvoudig meeliften. De rest doet dat automatische ook maar dat blijf je houden kunnen we aan alle acties van vroeger wel zien. Maar laten die mensen je niet weerhouden om actie te voeren! Er is om minder gestreden.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Wat een onzin allemaal, dat zullen die supermarkten toch zelf weten voor wat voor prijs ze hun artikelen verkopen.

 • no-profile-image

  DJ

  De DBV is om!! Als nu LTO ook nog omgaat, kunnen alle nederduitase melkveehouders gezamelijk optrekken om een goede melkprijs te krijgen.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Ik wil jullie wel zien als er in Duitsland meer als de helft van de melk in de put loopt! Als jullie niet voor een eerlijk produkt een eerlijke prijs willen betalen dan krijgen jullie die niet!

 • no-profile-image

  fred

  Wat een lawaai allemaal. De supermarkten hebben zich enorm geconcentreerd. de enige manier om ons hiertegen te wapenen is ook zorgen dat we ons verder verenigen. Waarom het wiel opnieuw uitvinden. 80 % van de afzet van melk is in boerenhand. Laten we a.u.b. zorgen dat we hier een goede structuur in krijgen zodat we ook op langere termijn een goede afzet creeren. Al dat geblaat over macht en melktekort, allemaal prachtig, maar kijk ook eens naar de dag van morgen. Hoe harder een ddb en gelieerde organisaties roepen dat er geboycot gaat worden bij een te lage prijs, des te belachelijker ze zich maken. ten eerste, je moet niet alleen blaffen, maar ook bijten, ten tweede: Wat zou u doen als uw voerleverancier steeds roept dat u meer voor uw voer moet gaan betalen en dat hij anders geen voer meer levert? ...... juist, U zoekt wel een andere leverancier. Deze zijn er inderdaad nu tijdelijk, 4 a 5 jaar niet. Maar ga niet een geketende hond sarren in de wetenschap dat deze binnen afzienbare tijd loskomt.

 • no-profile-image

  Andere melkveehouder

  Inderdaad een andere mentaliteit. Velen kopen liever een nieuwe trekker dan dat ze een paar koeien meer gaan melken, dat is al snel zuviel arbeit. Kostprijsbewust produceren hebben ze nog nooit van gehoord, laat staan van een bedr economische boekhouding. Maar goed om mijn part laten ze de melk weglopen, kan ik wat meer leveren.

 • no-profile-image

  .

  De baurenverband is niet om maar ze verliezen teveel leden. Nu moeten ze wel!

 • no-profile-image

  boer

  Van LTO hoeven we geen actie te verwachten. Die hebben zelfs in het Productschap van Zuivel aangegeven: 'Als de Nederlandse melkveehouders geen lagere kostprijs kunnen genereren, dan halen we de melk toch uit het buitenland!!!'. Kortom van LTO hoeven we niets te verwachten.........

 • no-profile-image

  voorstander

  Ik lees dat; de kosten voor de veehouders gestegen zijn, en "als de detailhandel daar bij de contractonderhandelingen geen rekening mee houdt, er protestdemonstraties verwacht kunnen worden"
  Ik heb zelden een zwaktebod van deze omvang gelezen van een organistatie die als speerpunt heeft dat marktmacht door de macht van het getal (lees; het aantal melkveehouders) de prijs bepaald. Wat een blooper in de opstelling naar je contractpartij. Ik heb nog nooit meegemaakt dat een boer in de onderhandelingen bij de aankoop van een trekker zegt; als het niet goedkoper kan, dan ga ik demonsteren. Nee, hij zegt gewoon; bekijk het maar met je trekker.

 • no-profile-image

  Boerenverstand

  Supers vinden dat prachtig quotum verruiming met ruim 2 procent volgend jaar.
  Het is weer smullen voor deze jongens
  Alleen de kosten van de boer betalen. ho maar.
  Goede zaak"" Power to the Bauer""
  Nu mogen LTO-leden op de blaren van Quotum verruiming zitten.
  Marktmacht is het antwoord op jaren van ""ja"" knik-bestuurders en polderen.
  Een goede melkprijs daar moeten we de stijgende kosten toch mee kunnen betalen ?
  Politiek heeft niet meer het laatste woord maar de melkmarkt anno 2008.
  Olieprijzen zijn ook marktmacht van de enkeling en niet van de politiek.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Ik woon in Duitsland, en ik weet dat de Duitsers niet alleen blaffen. Mijn buren die zetten de kraan open. Die mensen hebben simpel weg een andere mentaliteit. Of dit goed of niet goed is houd er rekening mee dat als de melk niet goed betaald wordt dat dan niet gelverd wordt. Daarom is de qoutum prijs in Duitsland ook niet zo hoog geweest ze vonden dat het niet loond en ze kochten het niet. Dat gebeurt nu massaal weer als het niet loont leveren ze niet! Daar ben je ook ondernemer voor melken voor winst zoniet dan niet leveren. Als ik naar de supermarkt ga en ik vind dat de koekjes te duur zijn en ze blijven liggen dan gooien ze die ook weg! Dat is het zelfde.

 • no-profile-image

  Marcel

  Helemaal mee eens, we moeten niet de prijsstijging laten afpakken door de supermarkten, het hoort onze marge te vergroten.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Duitse colega: Dat mogen ze ook alleen wil ik wel een redelijke melkprijs!

 • no-profile-image

  scheeringa

  helemaal mee eens onder de voorwaarde dat de winstmarge aankomt bij de melkveehouders.
  de winstmarge na de veehouder kan nog duidelijk naar beneden voor een aanvaardbare winst in verhouding tot het werk wat ze ervoor doen.
  melkveehouder , duitsland

 • no-profile-image

  Frank

  Mee eens, de kostprijs loopt de spuigaten uit. Je moet niet denken dat dit bij jou niet is. Gewoon lid worden van de BDM en doe met de akties mee als er omgevraagd wordt. Je mag niet alleen maar je bent verplicht om voor je boterham opkomen. het is een raar gevoel als je ziet dat andere met het beleg gaan lopen zonder er iets voor te doen. Gewoon met de Duitsers mee doen!!

 • no-profile-image

  bijtgrage

  Als in plaats van de miljardeninvesteringen in lucht (quotum, dierrechten etc.) door alle sectoren aandelen in supermarkten waren gekocht, dan hadden we nu misschien wat te vertellen. Het kan nog. En inderdaad, bijten of ophouden met blaffen.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.