Home

Achtergrond

Covas verwacht minder aanvoer suikerbieten

De Limburgse coöperatie Covas heeft zorgen over de bietenproductie voor het jaar 2008.

Door opkoop, doorschuiven van surplusbieten en de krappe plek van bieten in het bouwplan wordt dit jaar een fors lagere aanvoer verwacht. Dit zegt directeur Rien Geuze. Ook het slechte weer van de laatste weken speelt mee. "Daardoor wordt een topoogst per hectare, zoals we de laatste jaren hadden, wel moeilijk", verwacht hij. Door de opkoop van quota en de doorschuiven van surplusbieten is het areaal dit jaar met goed een derde afgenomen, van 9.000 naar 6.000 hectare. Het grootste deel van de afname komt voor rekening van de opkoop.

Of het kleinere areaal ook echt helemaal wordt volgezet met bieten, is ook de vraag. Veel telers kijken naar de hoge graanprijzen en hebben een krappe plek voor de bieten gereserveerd. Hoewel ze toch een "aardige meerprijs" van 20 euro per ton kunnen krijgen voor extra geleverde bieten. Over 2007 betaalt Covas de Cosun-bietenprijs plus een kleine opslag. Geuze wil de hoogte daarvan eerst aan de eigen telers melden.

Of registreer je om te kunnen reageren.