Home

Achtergrond 190 x bekeken

Commissie keurt belastingvoordeel Duitse glastuinders deels af

De Europese Commissie keurt een Duits belastingvoordeel voor glastuinders voor een deel af.

De Duitse overheid moet het teveel toegekende belastingvoordeel terugvorderen van de tuinders. In 2001 voerde de Duitse overheid een belastingmaatregel in waarmee telers een belastingteruggave werd beloofd. Volgens de Commissie is het doel van de regeling niet te rijmen met milieuvoordelen en moeten daarom als staatsteun worden aangemerkt. Het gaat om de zogenaamde mineralölsteuererstattung, waarbij tuinders zonder drempelbedrag een korting ontvingen op de brandstofbelasting.

In 2002 werd de regeling overeind gehouden en ook in 2005 heeft de Duitse overheid de regeling aangeboden ter goedkeuring aan de commissie. Naar nu blijkt is de regeling aan te merken als staatsteun. Niet duidelijk is hoeveel belastingvoordeel moet worden terugegevorderd. Een belangrijk deel van het belastingstelsel voor de Duitse glastuinbouw is wel goedgekeurd.

In Duitsland maakt overigens maar 30 procent van de tuinbouwbedrijven gebruik van gas. De overige bedrijven gebruiken stookolie. De uitspraak van de commissie maakt geen onderscheid tussen beide en spreekt over brandstoffen. De Duitse tuinbouworganisatie ZVG kon gisteren niet reageren.

Of registreer je om te kunnen reageren.