Home

Achtergrond 4 reacties

Commissie houdt vast aan doelstellingen biobrandstoffen

De EU-Commissie houdt vast aan de doelstellingen met biobrandstoffen. "Biobrandstof is erg belangrijk in de strijd tegen de klimaatverandering en onze energieafhankelijkheid. De knelpunten die sceptici aandragen, kunnen we oplossen", adus eurocommissaris Mariann Fischer Boel.

In 2020 moet in elke EU-lidstaat minstens 10 procent van de transportbrandstof bestaan uit biobrandstof. Die omschakeling is volgens de Fischer Boel nodig om het milieu minder te belasten. "Vandaag is de transportbranche goed voor een vijfde van de uitstoot van broeikasgassen in de Europese Unie, en dat aandeel stijgt nog", tekende persbureau Belga uit haar mond op. Vrijwel alle (98 procent) van de transportbrandstof wordt ingevoerd uit derde landen.

Fischer Boel wil dat geen enkele lidstaat zich aan de EU-doelstelling onttrekt.

Dat biobrandstof voor hoge voedselprijzen zorgt, heeft ook een positieve keerzijde, meent zij. "Europese akkerbouwers hebben twee decennia moeten wachten op prijsstijgingen."

"Om onze doelstelling tegen 2020 te behalen, zal in Europa 15 procent van het landbouwareaal voor biobrandstof moeten aangewend worden. Allicht zal de graanprijs hierdoor met 3 à 6 procent stijgen en de prijs van koolzaad tussen 8 en 10 procent", aldus Fischer Boel.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  a nonymus

  wijs besluit, de beste ontwikkelingshulp die mogelijk is. wij verpesten daar de markt niet meer met gratis voedsel, zodat de locale productie wordt weggevaagd. wereldwijd grondstoffenprijzen die de producent belonen voor inzet van alle productiemiddelen, ook arbeid en geinvesteerd vermogen. een volgende stap in de dekolonisatie. niks mis mee toch? nutenbehoevevandecensordecyfrsenlettrscomiwantandrsheefttallemaalweinigzin fgf4ft

 • no-profile-image

  ton

  Inderdaad, laat de consument zelf maar beslissen of hij met een volle maag op de fiets wil óf met een lege maag in de auto. Er is in ieder geval keuzevrijheid; de heilige koe of de gewone koe.

 • no-profile-image

  ab

  Als biobrandstof noodzakelijk is. Laten we dan onmiddelijk stoppen omlandbouwgrond te onttrekken voor niet productieve doeleinden.

 • no-profile-image

  A Bouwer

  Dit is ook de eerste keer dat ik die vrouw iets verstandigs en positiefs heb horen zeggen. Meestal is het iets in de trent van de prijzen zo laag mogelijk houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.