Home

Achtergrond 234 x bekeken

Clavibacter-besmetting zat ook in Treasury-tomaten

Behalve in trostomaten van het merk Bizarr, is vorig jaar in Nederland ook een clavibacter-besmetting vastgesteld in het merk Treasury.

Dit bevestigt zaadbedrijf Seminis/Bruinsma. De bron van deze besmetting is een kweekbedrijf in Bolivia, waar Seminis nu geen zaken meer mee doet. Verder zijn er maatregelen genomen om de zaadproductie in landen als Bolivia op een hoger niveau te tillen. Deze maatregel is ook door andere zaadbedrijven genomen.

Daarnaast hebben de zaadbedrijven naar aanleiding van de besmetting maatregelen genomen om de testmethoden en protocollen voor zaden te verbeteren. Seminis ontkent geruchten vanuit de tuinbouw als zou Bizarr-zaad vorig jaar zijn geweigerd in de Verenigde Staten. "Dat is absoluut niet waar," aldus woordvoerder Joost van Regteren.

Hij geeft wel toe dat er behalve in Nederland ook elders problemen zijn geweest met zaad dat besmet was met clavibacter. Van Regteren wil niet zeggen waar dat was. Seminis heeft nog steeds partijen Bizarr-zaad in voorraad, maar dat is van andere herkomst dan het Boliviaanse zaad.

Lees ook 'Andere toetsing zaad na vondst Clavibacter'

Of registreer je om te kunnen reageren.