Home

Achtergrond 159 x bekeken

China tuigt 'superministeries' op

China krijgt vijf nieuwe 'superministeries'', waarvan voor het eerst een departement voor milieubescherming.

Dat berichtte het staatspersbureau Xinhua vanochtend. De machthebbers in Peking willen met de oprichting van de nieuwe ministeries de overheid stroomlijnen en optreden tegen corruptie bij tal van nu nog versnipperde overheidsdiensten.

Het Chinese parlement, momenteel bijeen voor de jaarlijkse zitting, moet de plannen nog goedkeuren. Dat is een formaliteit. De nieuwe ministeries richten zich op industrie- en ICT-beleid, sociale zaken en veiligheid, volkshuisvesting en ruimtelijke ordening, verkeer en vervoer en milieu.

Het huidige ministerie van Volksgezondheid krijgt bovendien extra taken in het toezicht op voedelsveiligheid. Op financieel gebied komt er een betere coördinatie tussen de centrale bank, het ministerie van Financiën en het nationale bureau voor economische planning.

De herinrichting van de ministeries is eerst en vooral bedoeld om de overheid meer slagkracht te geven en internationaal ook meer concurrentiekracht. Het beleid is ook vooral een antwoord op verschillende soorten sociale onrust die als potentieel ondermijnend voor de eenpartijstaat worden gezien. Het gaat dan vooral om corruptiebestrijding, milieubescherming, goede huisvesting en armoedebestrijding.

Veel westerse investeerders in China klagen al jaren steen en been over de versnipperde en stroperige bureaucratie in de volksrepubliek. Peking zegt met deze maatregelen ook aan deze kritiek tegemoet te willen komen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.