Home

Achtergrond 2 reacties

China ontwikkelt ‘revolutionair’ nieuw landbouwbeleid

China gaat boeren aanzienlijk beter betalen voor tarwe en rijst in de hoop de agrarische productie flink op te voeren. Het nieuwe beleid moet het land uit de inflatieperikelen trekken.

Dat meldt de International Herald Tribune. De overheid heeft de boerenstand 25,3 miljard yuan (2,3 miljard euro) extra toegezegd, naast de al eerder vastgestelde som van 52 miljard euro subsidie. De aankoopprijs die de regering nu betalen voor tarwe en rijst ligt 10 procent hoger dan voorheen.

De Chinezen proberen al maanden tevergeefs de inflatie te beteugelen. De snelst groeiende grote economie ter wereld rapporteerde onlangs een inflatie van 8,7 procent voor de maand februari. Het doel voor 2008 is een geldontwaarding van 4,8 procent.

De prijs van belangrijke dieetbestanddelen is aanzienlijk opgelopen. Varkensvlees, waarvan China de grootste consument is, verdubbelde in 12 maanden tijd. De prijs van sojabonen steeg met 64 procent. Voedselprijzen maken een derde uit van de consumentenprijsindex.

De communistische overheid citeert de economie als drijvende kracht achter sociale processen als belangrijke reden naast de inflatiebestrijding.

Beleggingsgoeroe Jim Rogers, auteur van de bestseller ‘Hot Commodities’, verklaart tegenover persbureau Bloomberg de redenering te begrijpen. “Voedselprijzen gaan door het dak en daarme vergroot de kans op sociale instabiliteit.”

Eerder traden gewelddadige rellen over de voedselprijzen op in onder meer Egypte, waar de broodprijzen de helft duurder zijn geworden in het laatste halfjaar. In Argentinië besloot de overheid de export zwaarder te belasten om het prijsniveau binnenlands op peil te houden. Dit leidde tot ernstige opstootjes op het Plaza del Mayo.

Premier Wen Jiabao verklaart volgens de South China Morning Post dat landbouw nu ‘de prioriteit der prioriteiten’ vormt voor de regering.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    douwe hiemstra

    Wij hebben nog wel varkens in de aanbieding en mest. Chinezen blij en wij blij.

  • no-profile-image

    Hertog Jan

    Vreemd dat stijgende voedselprijzen nu ineens een probleem zijn nu de Chinezen meer gaan verdienen. Wat zouden ze voor de kapitalistische revolutie dan hebben gegeten?

Of registreer je om te kunnen reageren.