Home

Achtergrond 218 x bekeken

Chaos door storm in Groot-Brittannië en Frankrijk

Zware stormen hebben gisteren in het zuidwesten van Groot-Brittannië en het westen van Frankrijk voor veel overlast gezorgd.

Meteorologen registreerden in Wales windsnelheden van 130 kilometer per uur. In Frankrijk eiste het stormachtige weer twee levens.

In het zuidwesten van Engeland en in Wales zaten gisteravond in totaal 12.000 huishoudens zonder stroom als gevolg van de stormen. In Wales moest onder meer een woonwagenkamp met 170 bewoners worden geëvacueerd. In Selsey Bill in West Sussex rukten hulpverleners uit met een reddingsboot om dertig mensen te evacueren uit hun caravans. Die stonden op een locatie die onderliep toen bij hoogwater een bres in een waterkering werd geslagen.

In onder meer Cornwall en Devon raakten bomen ontworteld en waaiden daken van garages. Ook op de weg en op het spoor ontstonden grote problemen. Op de vliegvelden Heathrow en Gatwick werd een aantal vluchten geannuleerd. De veerboot tussen Dover en Calais was een tijdje uit de vaart, omdat de haven van Dover uit veiligheidsoverwegingen was gesloten. Aan het eind van de middag meldde de BBC dat de veerboten weer voeren.

De storm zorgde op het vasteland van Frankrijk voor overstromingen en ontwortelde bomen. Honderden kelders liepen vol water. Brandweerlieden redden verscheidene mensen die met hun auto in ondergelopen zones waren gestrand.

In België waren er door de storm problemen op de luchthaven van Brussel. Bij veel vluchten ontstonden vertragingen. Verder moesten enkele vluchten worden geannuleerd of omgeleid via andere vliegvelden. De luchthaven van Brussel was gistermiddag volgepakt met wachtende passagiers. De website van de luchthaven raakte overbelast.

In Nederland was het maandag minder stormachtig dan in Groot-Brittannië en Frankrijk. Er deden zich geen grote problemen voor.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.