Home

Achtergrond 337 x bekeken

Celstraffen voor doden boer bij roofoverval

De rechtbank in Roermond heeft de 28-jarige Marco van P. uit Nijmegen en de 34-jarige Shurandell I. uit Apeldoorn veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf wegens het doden van de boer Frans Bindels uit Milsbeek op 7 juli 2002.

Het Openbaar Ministerie (OM) had eerder achttien jaar geëist tegen deze twee verdachten. De 31-jarige Martijn V. uit Nijmegen kreeg zes jaar celstraf, omdat hij de chauffeur van beide inbrekers was. De 34-jarige William P. uit Nijmegen kreeg drie jaar wegens het leveren van het wapen waarmee Shurandell I. Bindels bij de inbraak doodschoot. Twee anderen verdachten, de 58-jarige Cor S. uit Nijmegen en de 27-jarige Judiaer G. uit Curaçao, werden vrijgesproken.

Het OM had tegen de chauffeur en de 58-jarige Nijmegenaar twaalf jaar cel geëist. Tegen de wapenleverancier en de woensdag vrijgesproken man uit Curaçao eiste het OM vijf jaar. Een woordvoerder van justitie kon woensdag nog niet zeggen of het OM in hoger beroep gaat.

De rechtbank veroordeelde Marco van P. tot negen jaar wegens het plegen van diefstal met geweld, de dood tot gevolge hebbend. Shurandell I. kreeg dezelfde straf wegens doodslag. Hij schoot de boer onmiddellijk na het binnendringen in diens woning neer.
Volgens het OM zou de 58-jarige Nijmegenaar Van P. getipt hebben dat bij de boer veel geld zou liggen. Maar de rechtbank vond daarvoor geen bewijs. Judiaer G. zou Van P. in contact hebben gebracht met de schutter, I., maar ook dat acht de rechtbank niet bewezen. Van P. beraamde de inbraak omdat hij met torenhoge schulden zat.

De twee inbrekers vluchtten na het doden van de boer zonder buit de woning uit, omdat twee herdershonden hun baasje verdedigden en op de inbrekers afrenden. Bindels bloedde dood. De inbrekers lieten hem aan zijn lot over.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.