Home

Achtergrond 4 reacties

Campina wil vanaf 2010 alleen verantwoorde soja gebruiken

De zuivelcoöperatie Campina wil vanaf 2010 alleen maar melk ontvangen van koeien, die verantwoord geteelde soja hebben gekregen.

De hoeveelheid duurzaam geteelde soja is op dit moment alleen voldoende beschikbaar voor de productie van de merken Campina, Landliebe en Mona, maar nog niet toereikend voor de huismerken van de supermarkten, die Campina produceert. De zuivelcoöperatie wil de duurzame sojazame soja voor al haar producten gebruiken. Dat zegt Eric Heeres, directeur corparate communication van Campina.

De melkkoeien, die de melk leveren voor de producten van de merken Campina, Landliebe en Mona, krijgen sinds 2006 alleen soja, die op een verantwoorde manier is geteeld. Voor deze teelt zijn geen regenwouden gekapt. De door Campina uit Brazilië geïmporteerde hoeveelheid duurzame soja verdrievoudigde vorig jaar naar ruim 30.000 ton. Voor de productie van zuivel van het merk Landliebe is binnenkort helemaal geen soja meer nodig.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Guus Geurts

  Het lijkt een stap vooruit. Maar van kleine boeren en milieuorganisaties in Latijns Amerika horen we dat duurzame soja eigenlijk helemaal niet bestaat.
  Naast kap van regenwouden worden b.v. ook andere natuurgebieden in hoog tempo omgezet in sojavelden, zoals in Mato Grosso in Brazilië. Verder worden boeren die hun landrechten opeisen (buiten de oerwouden) in landen als Paraguay met geweld verjaagd, en zijn er tientallen vermoord. Zie b.v. http://prod.biotech.indymedia.org/es/2006/08/5340.shtml
  De Campina eisen gaan dus lang niet ver genoeg, en staan b.v. genetische manipulatie toe.
  En al zou soja aan alle duurzame eisen kunnen voldoen, dan nog gaat de onduurzame teelt in hoogtempo door voor landen als China. Dus elke kg geïmporteerde 'duurzame' soja vergroot het probleem dat we een onrechtmatig beslag leggen op natuurlijke hulpbronnen in het Zuiden. De mondiale voetafdruk van de westerse burger is namelijk al veel te hoog.
  En er zijn alternatieven. Bij een drastisch veranderd handelsbeleid - waardoor importheffingen op soja mogelijk worden - kan eiwitrijk veevoer weer door Europese akkerbouwers worden geteeld voor een kostendekkende prijs.

  Dus gelukkig komt dit dit alternatief niet alleen tegemoet aan de idealen van milieu-activisten (zoals Mitvie vreest), maar ook van Europese boeren.

  Op 12 april tijdens een soja-workshop gedurende de Dag van Alternatieven, zullen we verder over deze problematiek spreken. Met o.a. vertegenwoorigers van de NAV, en Milieudefensie. Zie www.globalternatives.nl/dva2008

 • no-profile-image

  jan vanhumbeeck

  sinds drie jaar vervang ik de soya voor mijn varkens door combinatie van erwten en koudgeperste koolzaadkoek. werkt prima, en is niet duurder.

 • no-profile-image

  mityie

  ik koop geen campina producten meer ;;die jongens bezwijken voor natuur en milieu activisten

 • no-profile-image

  goedwillende

  Ik vind alles best, als de extra kosten die er op gemaakt worden maar uit de markt gehaald kunnen worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.