Home

Achtergrond

CBS: afzetprijzen in Nederland een tiende hoger

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in februari ruim 9 procent hoger dan een jaar eerder.

Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De forse stijging van de afzetprijzen in de afgelopen maanden hangt sterk samen met de hogere olieprijzen. Ook in de drie voorafgaande maanden stegen de afzetprijzen flink.

Een vat olie kostte in februari gemiddeld 60 procent meer dan een jaar eerder. De invloed van de duurdere olie op de afzetprijzen werd enigszins getemperd, doordat de dollar ten opzichte van de euro bijna 11 procent minder waard was.

De afzetprijzen van de aardolieverwerkende industrie waren in februari 35 procent hoger dan een jaar eerder. De afzetprijzen van de chemie en de voedingsmiddelenindustrie waren ruim 9 procent hoger. Fabrikanten in de voedingsmiddelenindustrie rekenden 12 procent meer voor hun producten dan een jaar eerder. De afzetprijzen van de basismetaalindustrie waren daarentegen voor de zevende maand op rij lager dan een jaar eerder.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.