Home

Achtergrond 243 x bekeken

CBB veroordeelt zetelverdeling schappen

Het aantal zetels van de NVV en de NVP bij de productschappen moeten worden herzien.

Dat vloeit voort uit twee uitspraken van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB). Het College vindt dat de Sociaal-Economische Raad geen goed onderzoek heeft gedaan naar de aantallen leden en de omvang van hun bedrijven. Daardoor zijn de Nederlandse Varkenshoudersvakbond (NVV) en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) ondervertegenwoordigd bij de schappen.

De SER had aan de NVV drie zetels toegemeten in de Commissie Varkenshouderij van het Productschap Vee en Vlees en vier aan LTO. De NVV ging daar tegen in beroep bij het CBB omdat de zetelverdeling gebaseerd op een verouderd onderzoek naar de onderlinge krachtsverhouding wat betreft aantallen leden en de grootte van de bedrijven van de leden. Het College heeft de NVV gelijk gegeven.

In een vergelijkbare zaak is ook het beroep van de NVP gegrond verklaard. Het betrof de benoemingsrechten voor het bestuur van het Productschap Pluimvee en Eieren voor de periode 2006-2008. Ook in deze zaak oordeelde het College dat de SER onvoldoende zorgvuldig de zetelverdeling heeft vastgesteld.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.