Home

Achtergrond 172 x bekeken

Bypass terugleveringcapaciteit helpt telers niet

Eneco Netbeheer voegt vanaf vandaag 60 Megavolt Ampère aan afvoercapaciteit toe voor de afname van electriciteit door WKK's in het Westland.

Dat maakt het bedrijf bekend na overleg met Westland Infra. Hiermee kunnen telers met lopende orders en telers met onlangs gerealiseerde orders beter terugleveren. Dat zijn bedrijven die al leverden of de toezegging hadden te kunnen leveren. Westland Infra werd vanmorgen veelvuldig gebeld met telers die nog geen toezegging hebben voor teruglevering.

Voor deze groep van circa 80 telers is de bypass geen oplossing. "Deze maatregel is eigenlijk alleen om te voorkomen dat het stroom uitvalt in het Westland", stelt een woordvoerder van Westland Infra. De verwarring bij de telers was voor Westland Infra reden om zelf een persbericht uit te sturen.

Eneco noemt het een korte termijn oplossing. Voor de langere termijn werken het ministerie van Economische Zaken en TenneT aan andere oplossingen. Door het afvoeren van 500 MegaWatt richting de Haagse regio door de aanleg van een kabel tussen Westerlee en Den Haag, moet er ruimte ontstaan op het regionale hoogspanningsnet om het groeiende aanbod van WKK's op te vangen. Ook wordt gewerkt aan een systeem waarbij niet produceren lucratief kan worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.