Home

Achtergrond 160 x bekeken

'Buffers pensioenfondsen verder onder druk'

Pensioenfondsen hebben in toenemende mate last van de malaise op de aandelenbeurzen en de dalende rente.

De financiële buffers van een op de drie Nederlandse pensioenfondsen zijn gezakt tot onder de grens van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). Een maand geleden was dat nog bij een vijfde van de pensioenfondsen het geval.

Dat blijkt uit cijfers van de pensioenconsultant Mercer. De onderzoeker bekijkt dagelijks hoe het is gesteld met de dekkingsgraad bij 94 van de zevenhonderd Nederlandse pensioenfondsen. De dekkingsgraad geeft aan in welke mate een pensioenfonds kan voldoen aan zijn toekomstige verplichtingen. De grote pensioenfondsen ABP (ambtenaren) en PGGM (zorg) worden niet gevolgd door het bureau.

Als een pensioenfonds constateert dat de dekkingsgraad onder het vereiste niveau belandt, moet dat worden gemeld bij DNB. Een te lage dekkingsgraad kan gevolgen hebben voor de premieafdracht of in hoeverre pensioengerechtigden gecompenseerd worden voor koopkrachtverlies.

Maar pensioenfondsen nemen over dat soort zaken pas in het najaar een beslissing. Vorige maand liet de Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen weten dat buffers stevig genoeg zijn om lang het hoofd te kunnen bieden aan lage aandelenkoersen.

Minister Wouter Bos (Financiën) kon vandaag in zijn wekelijkse gesprek met RTL Z niet ingaan op het onderzoek. Hij zei wel dat als de cijfers kloppen er sprake is van "een ernstige situatie''. De bewindsman kondigde aan De Nederlandsche Bank te vragen naar de stand van zaken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.