Home

Achtergrond 11 reacties

Brussel verwacht nog hogere graanproductie

De Europese Commissie verwacht dat de EU dit jaar 284,7 miljoen ton graan gaat oogsten. Dat is bijna 1 miljoen ton méér dan de Commissie eind januari voorspelde.

De Commissie schat het graanareaal nu in op 59,6 miljoen hectare, ruim 340.000 hectare meer dan de raming van eind januari. Vorig jaar is bijna 56,8 miljoen hectare graan verbouwd, zodat het areaal 5 procent groeit.

De totale graanproductie komt dit jaar op 284,7 miljoen ton. Vorig jaar was dat 257,9 miljoen ton. Daarmee groeit de graanproductie dit jaar met 10,4 procent, verwacht de Commissie.

Op dit moment exporteert de EU veel tarwe, omdat veel andere exporterende landen door hun voorraden heen zijn. Tussen 1 juli 2007 en 28 maart dit jaar heeft de EU 13,5 miljoen ton graan geëxporteerd, zegt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. ”Als de export in dit tempo doorgaat dan eindigen we op 1 juli met een voorraad van 49,2 miljoen ton in de EU. Dat is net genoeg voor 8,5 week, terwijl we vorig jaar op 1 juli nog een voorraad hadden voor tien weken. En die voorraad was al klein.”

De Commissie heeft ook een nieuwe Europese graanbalans gepubliceerd voor het lopende seizoen 2007/2008. De beginvoorraden zijn verlaagd en de Commissie schat het verbruik hoger in, vooral door de veevoersector.

Wat opvalt is dat volgens de Commissie dit seizoen (2007/2008) ongeveer 2 miljoen ton graan wordt gebruikt voor de productie van bio-energie. Dat is fors lager dan de 3,5 miljoen ton die de Commissie half maart inschatte. Eind januari ging de Commissie er nog van uit dat 5 miljoen ton graan gebruikt wordt voor de productie van biobrandstof.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan de winkel

  vorig jaar rond deze tijd stond het graan er zeker zo goed voor als nu. toen wisten we ook niet dat er zulke slechte groeiomstandigheden aan zaten te komen; dus voor deze voorspelling geef ik helemaal niets, er kan nog van alles gebeuren

 • no-profile-image

  eric

  pure stemmingmakerij we wachten wel af .

 • no-profile-image

  gert

  de bomen in brussel groeien tot in de hemel

 • no-profile-image

  gert

  moet het weer wel meewerken !

 • no-profile-image

  ab

  wat een geleuter je moet de huid niet
  verkopen voor dat de beer geschoten is. vorige jaar stond alles er goed voor en we hebben in jaren niet zo een lage opbrengst gehad.

 • no-profile-image

  gert

  vanachter een bureau kun je geweldig plannen,het papier en de pen zijn gewillig

 • no-profile-image

  wibe

  gerjan, jij moet eerst beter lezen. Verder is die hele opbrengstraming groot gelul.

 • no-profile-image

  Ganzenhoeder

  De ganzen zijn al minstens met 1000 kg per ha weg!! En het groeiseizoen moet nog beginnen.

 • no-profile-image

  sjeng

  Dit heeft niks met werkelijke opbrengsten te maken, dat is puur om de prijs omlaag te praten.

 • no-profile-image

  Hans Vantieghem

  Hebben ze in de burelen van europa wel benul van boeren . Hoogtijd dat ze die mensen voor hun in dienststelling eerst verplicht stage laten lopen op een boerderij !!! Ze zouden nogal opkijken en zulke nonsens niet meer de wereld in sturen .

 • no-profile-image

  gerjan slingenbergh

  Ze moeten bij het agd of de Eu eerst maar eens leren rekenen. 56,8 miljoen hectare plus 340000 ha is 57.14 miljoen en geen 59.6 miljoen hectare

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.