Home

Achtergrond 239 x bekeken 4 reacties

Brussel niet bereid tot marktsteun schapenhouders

Brussel is niet bereid tot reclamecampagnes voor schapenvlees, zoals de Ierse regering had gevraagd.

Europees Commissaris Mariann Fischer Boel (Landbouw) heeft dat gisteren gezegd bij EU-beraad. Ierland, dat veel schapenhouders telt, had geklaagd dat Europeanen steeds minder lamsboutjes en ander schapenvlees eten.

Was het in 2005 nog gemiddeld 2,9 kilo, volgend jaar, zo luidt de voorspelling, daalt dit tot 2,7 kilo per EU-inwoner. Ierland vreest dat zijn platteland ontvolkt nu de schapen verdwijnen.

De Europees Commissaris ziet eventueel wel mogelijkheden voor steun aan schapenhouders via plattelandsontwikkeling. Maar toezeggingen deed ze nog niet.

Minister Gerda Verburg (Landbouw) zei op voorhand dat ze "de Nederlandse schapenhouders niet over dit probleem had gehoord''. Verburg zei bovendien dat ze schapenhouders beschouwt als ondernemers, die gewoon met de markt te maken hebben.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gj

  Heeft LTO mevrouw Verburg daarop niet gewezen dat het slecht gaat met de Nederlandse schapenhouderij?
  Of heeft zij last van vergeetachtigheid?

 • no-profile-image

  Boudewijn

  Geachte collega schapenhouder uit Friesland. Ik kom graag bij u langs. Leer mij winst maken zonder subsidie. Houdt u uw schaapjes in een rabostal of lopen ze ook net als bij mij in de zo gewaardeerde Natuur? Graag een reactie, zodat we serieus zaken kunnen doen. en niet elkaar verwijten maken terwijl we allebei gebaat zijn bij een betere prijs .

 • no-profile-image

  schapenhouder

  als de schapenboeren eerst eens ervoor zorgen dat ze alleen slachtrijpe lammeren gaan afzetten( ipv alle soorten lammeren behalve slachtrijp) en zorgen voor een goede administratie dan gaat de rentabiliteit met sprongen omhoog.
  Nu verdwijnt de winst in de zakken van de koopman. Die heeft er alle belang bij dat er niets aan de situatie veranderd. De koopman doet het liefst zaken met een schapenhouder die alles wat de koopman zegt voor zoete koek slikt.
  Een schapenboer die kan nadenken daar heeft de handelaar de pest aan.

 • no-profile-image

  Boudewijn

  Volgens mij let Gerda even niet op als ze dat zegt, want bij mijn weten verkeert de hele sektor in bijzondere hoge nood, dus alle hulp is welkom. 2007 is voor sommige collegae zelfs de doodssteek geworden. Vele anderen kunnen met moeite een doorstart maken, of vallen alsnog. Dus graag wat meer aandacht ipv afschuiven. Ik vernam gisteravond nog dat zelfs de biologische schapenhouderij zijn afzet deels regulier moet verwerken, SCHANDALIG!
  Waar zijn nu ineens die diervriendelijke consumenten die de beestjes buiten in de wei willen zien? Nee beter maar een varken uit een megastal waar je het niet kunt zien, of een kippetje uit een klein hokje wat eerst uitgelegd is en daarna geslacht wordt. Lekker goedkoop.

Of registreer je om te kunnen reageren.