Home

Achtergrond 219 x bekeken 11 reacties

Boeren verdienen bijna 5 procent meer

Boeren profiteren van de snel stijgende landbouwprijzen. Het inkomen van de Nederlandse boeren en tuinders is in 2007 4,9 procent hoger uitgevallen dan het jaar ervoor.

De inkomens zijn daarmee hersteld tot het niveau van 2000, meldde het Europees statistisch bureau Eurostat vandaag. Het hogere agrarische inkomen ligt rond het EU-gemiddelde van 5,4 procent stijging in 2007.

Landbouwproducten zijn de laatste tijd wereldwijd fors duurder geworden, onder meer door explosief gestegen vraag uit China. Graan is vorig jaar zelfs 46 procent in prijs gestegen. Koolzaad en andere oliezaden voor onder meer biodiesel werden 22 procent duurder. Pluimveevlees, eieren en melk werden ook duurder, hoewel boeren met varkens en suikerbieten de prijzen juist zagen dalen.

Het gestegen loon komt mede tot stand door lagere arbeidskosten, een licht hogere productie bij iets lagere subsidies en hogere veevoer- en andere grondstofprijzen.

Per saldo zagen boeren in Litouwen hun inkomen het snelste stijgen (39 procent) in 2007: ze verdienen nu 2,5 keer meer dan in het jaar 2000. De boeren van Estland en Tsjechië staan ook in de top-drie van agrarische loonstijgingen, met een toename van 20 procent.

Minder gunstig verging het de boeren in Bulgarije en Roemenië, hoewel die landen in 2007 toetraden tot de Europese Unie. De boereninkomens zijn er gedaald met respectievelijk 8,5 en 17 procent. Ze vormen de hekkensluiters van de loonontwikkeling in de Europese landbouw.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  knorine

  verdienen meer ten opzichte van.......

  wat een kolder, als je per gerekend uur rekend.

 • no-profile-image

  sjeng

  De gemiddelde opbrengsten (behalve in de varkenshouderij) is toch bijna 20 procent gestegen. Wij verdienden 5 procent meer. Wie steekt zich die andere 15 procent weer in de zak?

 • no-profile-image

  melkvee

  Boeren verdienen 5% meer? Boeren verdienen nog veel meer.........alleen ze krijgen zo weinig!

 • no-profile-image

  jan

  Ben net helemaal met kalverboer eens.

 • no-profile-image

  reken

  5% van weinig is nog niet echt veel

 • no-profile-image

  Kalverboer

  Wat een geklaag, boeren doen hun naam eer weer aan.
  Eerst zal ik aan Sjeng uitleggen dat er verschil is tussen omzet en inkomsten. In hetzelfde artikel heb je kunnen lezen dat ook de kosten gestegen zijn. Om je vraag te beantwoorden, dit geld is bij toeleveranciers van energie en voer terecht gekomen. Deze waren dit geld ook weer nodig voor hun inkoop.
  Verder wil ik Keten gerust stellen, waarschijnlijk krijgt de Rabobank nog wel een flinke tik mee van de kredietcrises. Van dit bedrag kun je heel wat boerderijtjes kopen. Dat is big business en levert gewoon grotere verschillen op.
  Verder wil ik alle reageerders er even aan herinneren dat een boer toch een ondernemer blijft. Die staat anders in het leven dan een werknemer, als hij een echte ondernemer is.

 • no-profile-image

  gert

  de boeren zitten weer op het inkomensniveau van 2000,dat schiet op !!

 • no-profile-image

  keten

  Rabo als grootste kredietverstrekker in de landbouw 17 % extra winst. Boeren 5 % extra. Was dat niet die van oorsprong coöperatieve bank die niet wist waar de winst in de keten bleef? Verhip, nu weten we het misschien. Was de bank maar van de oorspronkelijke leden gebleven.

 • no-profile-image

  Arend

  De meeste boeren halen het inkomen van een politieagent niet en die dachten wel een goede reden te hebben het werk neer te leggen...

 • no-profile-image

  Paul

  De kosten zijn ook flink gestegen, waaronder energie, en veevoer.
  En ook de rente.
  Dus per saldo valt het toch weer tegen.

 • no-profile-image

  akkerbouwer die kan rekenen

  Tsjonge wat wordt er weer goed verdiend in de akkerbouw:suikerbieten minder dan het jaar er voor, aardappels veel minder dan vorig jaar, uien ook minder alleen de tarwe is duurder. Alleen viel daar de kiloopbrengst van tegen. En de kosten zijn heel hard gestegen.Dus per saldo denk ik 25% minder verdiend dan vorig jaar. Ze zijn de akkerbouw en de varkenshouderij zeker vergeten in dit onderzoek:belachelijk!!!

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.