Home

Achtergrond

Boer uitgeschakeld, boerin draait overuren

Als de boer uitvalt, trekt hij niet even een blik vervangers open. Zijn vrouw neemt de dienst waar en is daardoor giga-druk.

“Leuk dat je belt, maar ik heb écht geen tijd.” Ziehier de reactie van een drukke boerin. Ik wilde bij haar wat foto’s laten maken, maar ze wist niet waar ze de tijd vandaan moest halen om de boel eerst even op te ruimen. Niet dat ik daarom vroeg, maar ze wilde het zelf. “Geen rotzooi op de foto.”

Wat was er loos? Haar man was door zijn rug gegaan. Een ongelukkiger tijdstip was niet denkbaar want de lammerij was juist gestart. 100 ooien die binnen nu en 3 weken zouden aflammeren. Daartussendoor moesten de kinderen van en naar school gebracht, de boodschappen gedaan, de was gedraaid, eten gekookt en de koeien gevoerd en gemolken. Ze werkte zich compleet uit de naad.

Natuurlijk was er wel hulp, maar dan nog. Zij bleef de spil, het aanspreekpunt, de servicebalie. Manlief lag intussen kermend van de pijn op de bank. Maar o wonder wat had hij zich snel overgegeven aan de situatie. Het woord ‘overmacht’ was nog nooit zo vaak gevallen. Zelf zou ze zich nooit zo makkelijk ergens bij neerleggen. “Je kunt wel rugpijn hebben, maar de tent moet wel doordraaien.”
Typisch iets voor boerinnen. Tanden op elkaar, een extra paracetamol en doorgaan.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.