Home

Achtergrond

Boer Koekoek is niet meer

Mediaboer is veranderd van slimme kwajongen in aantrekkelijke man.

Tussen alle goed bekeken uitzendingen van Boer zoekt Vrouw door, was daar plotseling boer Koekoek. Hij werd begin maart opgevoerd door het geschiedenisprogramma Andere Tijden, dat de boerenopstand in Hollandscheveld van 1963 in herinnering riep. Koekoek leidde de boerenactie tegen het Landbouwschap, die ontaardde in een slagveld. Al haalde hij later met zijn Boerenpartij drie Kamerzetels, een man met aansprekend gezag is hij nooit geworden. Eerder een slimme schelm, die tijdens de oliecrisis malle carnavalsliedjes zong over zijn aartsrivaal Den Uijl. Door alle media-aandacht voor ‘boer’ Koekoek - hij was voor actualiteitenprogramma’s een vrolijke noot - bouwde hij ongemerkt aan een karikatuur van de boer. Datzelfde deed ook pijprokende actieboer Wien van den Brink met zijn eigengereide redeneringen eind vorige eeuw. Beiden bevestigden het oerbeeld van de boer. Het best valt dat te omschrijven als ‘goudeerlijke deurdouwer’, maar helaas wel met een iets te groot gevoel voor dramatiek.

Wat een verschil zit er tussen dit clichématige imago en het beeld dat door Boer zoekt Vrouw wordt opgeroepen. De boer is anno 2008 een zelfverzekerde, aantrekkelijke man, met hier en daar onbehouwen trekjes, maar die worden ervaren als puur en eerlijk. In dit speciale Paasthema van Boerderij laten vrouwen van boeren zich openhartig uit over hun man. Dat levert mooie portretten op. Eigenlijk zijn die kerels zonder uitzondering mannen zoals er velen zijn. Dus geen rode konen, pet of klomp. Het enige verschil met andere mannen is dat ze wonen en werken op dezelfde plek, namelijk daar waar hun bedrijf gevestigd is. De 12 vrouwen vallen op hun authentieke karakter, dat wel. Stoer en sterk aan de ene kant, en gevoelig en zorgzaam voor mens, dier en gewas aan de andere kant. Behalve tijdens carnaval bestaan de deurdouwers niet meer. Het tijdperk boer Koekoek (1912-1987), hoe geestig ook, is toch gelukkig iets van de vorige eeuw.

Foto

Marcel Henst

Of registreer je om te kunnen reageren.