Home

Achtergrond 166 x bekeken

Besluit bedrijventerrein Hoeksche Waard uitgesteld

Het kabinetsbesluit om de aanleg van een groot bedrijventerrein in de Hoeksche Waard te schrappen, is uitgesteld maar niet afgesteld.

"De richting is duidelijk'', zei minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken vandaag na de wekelijkse ministerraad. Volgens haar is er in principe overeenstemming maar hangt het alleen nog op de precieze tekst.

Volgens minister Jacqueline Cramer (Ruimte) is het besluit met een week uitgesteld, omdat premier Jan Peter Balkenende "erbij'' wil zijn. Hij is vandaag in Brussel voor een Europese top.

De inzet van Cramer en Van der Hoeven is volgens bronnen om Rotterdamse havenbedrijven uit de Hoeksche Waard te weren tot 2020. Balkenende zou aan die termijn tornen. Hij wil dat de discussie na deze kabinetsperiode geopend kan worden.

Het vorige kabinet-Balkenende wilde het terrein in de Hoeksche Waard als overloop voor de haven van Rotterdam, maar de nieuwe Tweede Kamer dwong af dat de plannen weer onder de loep werden genomen.

Een van de argumenten van onder meer de milieubeweging tegen het terrein is dat het in een gebied ligt dat is uitgeroepen tot zogenoemd nationaal landschap. Nederland telt er daarvan twintig. Daarnaast blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau en het Ruimtelijk Planbureau dat er alternatieve locaties voorhanden zijn. De haven zou volgens de kabinetsplannen terecht kunnen op bestaande terreinen in Ridderkerk en Dordrecht.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.