Home

Achtergrond 147 x bekeken

Belastingdienst mag data geheime rekeningen gebruiken

De Belastingdienst mag de gegevens van Nederlanders met verzwegen Luxemburgse bankrekeningen gebruiken om navorderingsaanslagen en eventueel boetes te heffen.

Dat heeft de Hoge Raad vandaag bepaald. Over de termijn waarover de Belastingdienst geld mag vorderen wil de Hoge Raad nog advies inwinnen bij het Europese Hof van Justitie.

De Fiscale Opsporingsdienst (FIOD) kreeg in de jaren negentig van de Belgische overheid microfiches met informatie over verzwegen Luxemburgse bankrekeningen. De microfiches waren ontvreemd bij de Kredietbank Luxemburg (KB-Luxbank).

In 2001 begon de Belastingdienst een onderzoek naar verzwegen buitenlandse bankrekeningen, waaronder die van rekeninghouders van KB-Luxbank. Daarbij maakte het gebruik van de microfiches. Na het onderzoek legde de fiscus aanslagen op. De vermogende Nederlanders waren echter van mening dat de fiscus de bewijzen op een onrechtmatige manier had verkregen.

Over de termijn waarover de Belastingdienst geld mag terugvorderen, wil de Hoge Raad nog advies inwinnen bij het Europese Hof van Justitie. Voor Nederland geldt een termijn van twaalf jaar, mede omdat buitenlandse bankrekeningen moeilijk zijn te controleren. Het strikte bankgeheim van veel banken is hier onder meer debet aan. Voor binnenlandse rekeningen geldt een termijn van vijf jaar. De vraag is of dit mogelijk een "verboden onderscheid'' is volgens Europees recht, zo legt een zegsman van de Hoge Raad uit.

Advocatenkantoor NautaDutilh, een van de partijen die namens de rekeninghouders bij de rechtszaak betrokken was, liet in een reactie weten dat het antwoord op die vraag voor de fiscale praktijk van groot belang is. "Het uiteindelijke antwoord op de vraag of de verlengde navorderingstermijn in overeenstemming is met Europees recht, zal nu moeten komen vanuit Europa''.

Eerder werd bekend dat de Europese Commissie zou hebben bepaald dat die termijn teruggebracht moet worden naar vijf jaar. "De Europese Commissie heeft een standpunt ingenomen'', zo reageert de zegsman van de Hoge Raad. "Maar dat standpunt mag alleen de Hoge Raad weten en daar kunnen we op dit moment daarom niets mee.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.