Home

Achtergrond

Belangstelling hagelkanon gestegen na uitspraak RvS

Circa 15 Nederlandse fruittelers hebben Marnix Praet, directeur van hagelkanonproducent Inopower recent gebeld.

Na de positieve uitspraak van de Raad van State begin maart, lijken telers weer meer belangstelling te tonen voor het hagelkanon. Twee telers uit Zeeland zijn al zover dat ze een bestelling willen plaatsen. De andere telers vragen naar hoe ze de aanvraag het best kunnen indienden, stelt hij.

"De aanvraag is uit de milieuvergunning genomen. Een gemeente bepaalt nu hoe deze vergunning het best wordt ingekleed. Dat is de uitspraak waarop heel Nederland zat te wachten", zegt Praet. De afzet naar Nederland viel in 2007 bijna stil. Drie hagelkanonnen zette hij af. Nu verwacht hij een kleine stormloop.

Toch is er onzekerheid. "Gemeentes kijken naar Borselle hoe ze de vergunning invullen. Gemeentes hebben de mogelijkheid van de 12 dagen regeling, een regeling waar voor festivals 12 dagen ontheffing van geluidsnormen is toegestaan."

Ook in Duitsland en Engeland kijkt men naar Nederland, waar steeds serieuzer over het hagelkanon wordt nagedacht, merkt hij. Praet praat nu met partijen als de Rabobank om in Zeeland een eigen detectiesysteem te plaatsen, die de nauwkeurigheid kan vergroten. Dat kan door een eigen radar te plaatsen.

Of registreer je om te kunnen reageren.