Home

Achtergrond 145 x bekeken

Beiers rookverbod versoepeld voor verkiezingen?

Ruim twee maanden na de invoering van een streng rookverbod in de horeca in Beieren, heeft de regering in de Duitse deelstaat de maatregelen al weer afgezwakt.

Mogelijk uit opportunisme in verband met belangrijke verkiezingen in oktober. Premier Günther Beckstein liet vandaag na kabinetsberaad weten dat er dit jaar nog wel gerookt mag worden in bier- en feesttenten. Begin 2009 wordt de uitzondering weer ongedaan gemaakt.

Beckstein gaf als reden "veiligheidsoverwegingen'' met het oog op het jaarlijkse Oktoberfest, het beroemdste bierfestijn ter wereld. De autoriteiten zeggen te vrezen voor ongeregeldheden in de feesttenten als een deel van de bezoekers zich niet aan het rookverbod houdt, zoals buitenlandse bezoekers die mogelijk niet op de hoogte zijn.

Maar in de week van het Oktoberfest worden er ook net deelstaatverkiezingen gehouden in Beieren. Volgens critici is dat de ware reden voor de tijdelijke versoepeling. De christendemocratische CSU van Beckstein behaalde bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2 maart het slechtste resultaat in ruim 40 jaar. Een verband met de invoering van het rookverbod werd snel gelegd.

De fractievoorzitter van de sociaaldemocratische oppositiepartij SPD, Franz Maget, sprak vandaag van "puur boerenbedrog'' van de regering. Ook binnen de CSU zelf is het besluit niet onomstreden. "Ik ben al 26 jaar volksvertegenwoordiger en het is in die periode nog nooit gebeurd dat we na acht weken tijd alweer een wet veranderen'' aldus CSU-parlementariër Max Strehle.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.