Home

Achtergrond 238 x bekeken

'Bed & breakfast boeren oneerlijke concurrentie'

Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wil in overleg met gemeenten de aanval openen op bed & breakfast bij de boer.

De hotels beschuldigen de kleinschalige accommodaties van oneerlijke concurrentie. Hoteleigenaren moeten volgens de KHN grote investeringen moeten doen om aan brandveiligheidseisen en hygiënenormen te voldoen. De grotere boerderij-accomodaties hoeven dat niet.

Onterecht, meent de KHN, omdat de accommodaties steeds groter en professioneler zijn en dus toenemend concurreren met de hotelbranche.

De website boerderijkamers.nl overlegt bezoekers een lijst van 1090 accommodaties. Twee jaar geleden bevonden zich volgens directeur Remco Groothaar nog nauwelijks serieuze accommodaties op het net.

Hij ziet het aantal bed & breakfasts op het platteland inderdaad snel toenemen. "Maar zij vormen geen concurrentie. Mensen zoeken rust en ruimte en komen niet echt voor de accommodatie. Je praat over een compleet andere doelgroep in een gebied waar nauwelijks hotels staan."

Volgens directeur Hanny Arens van brancheorganisatie Bed & Breakfast Nederland is de horeca-lobby al maanden bezig. "Zelf staat de sector onder druk. Daar komt bij dat sommige uitgebreide bed & breakfast accommodaties qua schaal concurreren met de onderkant van de markt: de pensions."

Niettemin stelt de organisatie zich onredelijk op, vindt Arens. "De meeste accommodaties hebben hooguit vier kamers. Per gemeente verschilt hoe zaken zijn geregeld maar de brandweer moet altijd goedkeuring verlenen. Het is maatwerk, maar voldoen wel degelijk aan de eisen."

Of registreer je om te kunnen reageren.