Home

Achtergrond

Arnhems ziekenhuis zoekt dikke mannen

Internist Hans de Boer van het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem zoekt negentig mannen die tussen de 100 en 130 kilo wegen en die willen afvallen.

Met deze groep wil De Boer een onderzoek beginnen naar de werking van medicijnen tegen overgewicht bij mannen. De Boer test een medicijn dat de hormoonhuishouding van mannen langzaam maar zeker verandert. Daardoor verdwijnt een onbeheersbaar hongergevoel.

De deelnemende zwaargewichten worden voor het onderzoek verdeeld in drie groepen. Een groep slikt neppillen ofwel placebo's. Mocht na afloop van de studie blijken dat deze controlegroep nauwelijks is afgevallen, terwijl de geteste medicijnen goede resultaten geven, dan krijgen de placeboslikkers alsnog het meest effectieve medicijn, aldus een woordvoerder van het ziekenhuis.

Een deel van de mannen krijgt diazoxide, een medicijn dat de insulinespiegel verlaagt. Dat dit middel helpt bij afvallen is al bewezen, maar er zijn bijwerkingen. Daarom krijgt een andere groep mannen diazoxide plus metformine, een middel dat het bloedsuikerpeil verlaagt en de eetlust afremt. Alle deelnemers aan het onderzoek moeten in elk geval de eerste drie maanden meedoen aan een intensief fitnessprogramma om de vetverbranding op gang te krijgen.

De Boer hoopt dat de mannen die medicijnen slikken na een jaar ongeveer 15 procent van hun lichaamsgewicht kwijt zijn. Een half jaar later controleert hij de groep nog eens om te zien of het gewichtsverlies blijvend is.

Mannen die mee willen doen moeten tussen de 20 en 50 jaar oud zijn. Zij kunnen zich aanmelden bij het ziekenhuis en krijgen dan een uitnodiging voor een informatieavond op 8 april.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.