Home

Achtergrond 153 x bekeken

Amerikaans dodental in Irak op 4000

Sinds de Amerikaans inval in Irak op 20 maart 2003 zijn er 4000 Amerikaanse militairen omgekomen in het Arabische land.

De teller kwam zondag op precies 4000 te staan nadat er in Bagdad vier militairen waren gesneuveld door een bermbom. Een vijfde soldaat raakte gewond. De Amerikaanse strijdkrachten hebben naast de doden te kampen met meer dan 29.000 gewonde militairen.

Minstens 97 procent van de Amerikaanse slachtoffers in Irak viel nadat president George Bush op 1 mei 2003 had verklaard dat de grote gevechtsoperaties waren beëindigd. Ondanks de verliezen en toegenomen druk uit binnen- en buitenland blijft de president erbij de juiste beslissing te hebben genomen ten aanzien van Irak. Hij belooft de overwinning ondanks de hoge kosten aan levens en geld.

Het tot nog toe bloedigste jaar voor de Amerikanen in Irak was 2007 met 901 doden. Het dodelijkste deel van Irak was de provincie Anbar gevolgd door de hoofdstad Bagdad met respectievelijk 1282 en 1255 doden. De meeste doden vielen door bermbommen, gevolgd door vuur van kleine wapens. Bijna 20 procent van de overleden militairen kwam om door niet gevechtsgerelateerde oorzaken als ongelukken en zelfmoord.

Ontelbaar veel Irakezen hebben sinds de Amerikaanse invasie het leven gelaten. Schattingen variëren van 80.000 tot honderdduizenden. Een gezamenlijke studie van de Wereldgezondheidsorganisatie en de Iraakse regering kwam in januari op een dodental tussen 104.000 en 223.000. Een Brits opinieonderzoeksbureau kwam dezelfde maand uit op een dodental tussen 946.000 en 1,12 miljoen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.