Home

Achtergrond 2 reacties

Agrifirm verdrievoudigt winst

Het resultaat van aan- en verkoopcoöperatie Agrifirm is in 2007 verdrievoudigd tot 22 miljoen euro.

De helft hiervan vloeit direct terug naar de 15.000 leden. Dit jaar zet de positieve trend door: de voeromzet is tot nu toe al 10 procent hoger. Volgens Agrifirm is de spectaculaire winstgroei vooral te danken aan een sterke groei van verschillende dochterondernemingen. De kernactiviteiten van Agrifirm zijn gericht op kostendekkendheid. De coöperatie hanteert lagere rendementseisen en droeg daardoor minder bij.

In Nederland was dochteronderneming Holland Malt volgens directeur Ton Loman verantwoordelijk voor een substantieel deel van de winstgroei. "We hebben jarenlang te maken gehad met overschotten aan mout. Nu groeit de biermarkt met 6 of 7 procent per jaar en is de vraag naar mout enorm. Ook de graanprijs steeg."

Daarnaast speelden goede resultaten van bedrijven waar Agrifirm als aandeelhouder een belang in heeft een rol. "Neem Cefetra. Daarin hebben wij een belang van 30 procent. Een deel van de 13,6 miljoen euro winst die zij maken vloeit dus ook naar ons." De Duitse dochter die het bedrijf overnam droeg vorig jaar nog maar bescheiden bij.

De netto-omzet steeg in 2007 met zo’n 40 procent tot 725 miljoen euro. Voor ongeveer de helft was dit het gevolg van overnames.
De omzet aan gewasbeschermingsmiddelen steeg met 10 procent tot 63 miljoen euro. De meststoffenafzet bleef zo goed als gelijk, terwijl de omzet in organische mest steeg. De mengvoerafzet steeg met 210.000 tot 1,5 miljoen ton.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kjh

  Beste "al weer bij de neus genomen",

  Gelukkig weet u heel goed hoe het gaat bij Agrifirm. Zo weet u natuurlijk dat de winst gemaakt wordt bij de dochterondernemingen en niet op de kernactiviteiten (voer, meststoffen, GBM). Natuurlijk weet u ook, dat ongeveer de helft van de winst, terug gaat naar de leden. Uiteraard bent u ervan op de hoogte dat Agrifirm afgelopen jaar de prijszetter is geweest in Nederland en wanneer dit niet het geval was geweest, uw voerkosten nog veel hoger waren geworden.

 • no-profile-image

  alweer bij de neus genomen

  Prima resultaat !!! Past prima bij de voerfabrieken die hun cijfers al bekend maakte. En de boer die ligt te slapen.
  Onderhandelen is blijkbaar niet hun sterkste kant. Inkoop voer is toch grootste kostenpost op m.n varkensbedrijf.

Of registreer je om te kunnen reageren.