Home

Achtergrond

Afzet speenbiggen blijkt positief voor gezondheid

Verkoop en afvoer van de biggen van het zeugenbedrijf op speenleeftijd is uit oogpunt van gezondheid van de biggen positief.

Dat concludeert Yvonne van Gennip, student bedrijfskunde aan de HAS Den Bosch in een afstudeerproject dat zij deed voor DLV Intensief Advies in Uden.

De resultaten van haar studie werden vandaan gepresenteerd tijdens een studiemiddag in Wijchen. Tijdens de kraamperiode zijn de biggen goed beschermd tegen ziektekiemen omdat ze immuniteit verkrijgen via de biest. Biggen raken het meest besmet na het spenen tijdens de opfokperiode in de biggenstal. Daar komen ze vaak ook in contact met oudere dieren en lopen ze allerlei ziektekiemen op.

Bestaande zeugenbedrijven die besluiten om over te stappen op de afzet van speenbiggen en besluiten te stoppen met de biggenopfok hebben binnen de bestaande varkensrechten de mogelijkheid om de zeugenstapel vaak fors uit te breiden.

Bedrijven die de biggen op speenleeftijd afzetten, zijn echter wel veel kwetsbaarder. De dieren moeten echt weg op speenleeftijd. Ze zijn daarom sterk afhankelijk van stabiele afzetrelaties. Als een relatie wordt beëindigd, is het vaak moeilijk om vervangende afzet te vinden.

De verkoop van speenbiggen past dan ook alleen bij ondernemers die zich sterk focussen op de afzetmarkt voor dit specifieke product. Ook bij calamiteiten, een uitbraak van een besmettelijke ziekte, hebben bedrijven die speenbiggen afzetten meteen problemen.

Ook de wet- en regelgeving is volgens Van Gennip niet positief voor bedrijven die speenbiggen verkopen. Als de biggen in Nederland naar een aparte afzetlocatie worden gebracht, moeten deze bedrijven een op een gekoppeld zijn. Als ze naar het buitenland gaan moeten de biggen binnen een bepaalde straal blijven, omdat de dieren volgens de transportregels niet langer dan 8 uur mogen worden vervoerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.