Home

Achtergrond 298 x bekeken 7 reacties

Aflaathandel of kolonisatie?

Het woord klimaatverandering hebben veel mensen, voornamelijk uit de politiek en de milieubeweging vóór in de mond liggen.

Het lijkt er op dat zij de geschiedenis van het klimaat niet kennen en niet weten dat wij hier amper 3 eeuwen geleden nog een kleine ijstijd hebben gehad. Kijk naar alle winterlandschappen van de schilders uit die tijd.

Natuurlijk verandert het klimaat. En misschien geloof ik ook nog wel dat de CO-2-uitstoot daar iets mee te maken heeft. En dat we efficiënt moeten omgaan met de fossiele brandstoffen, ben ik met ieder eens. Maar ik ben niet van plan met de hype mee te gaan dat wij als mensen de toekomst van onze aardbol kunnen veiligstellen door wat minder CO-2 uit te stoten.

De aarde produceert immers uit zichzelf als gevolg van de vele rottingsprocessen en de vulkaanuitbarstingen vele megatonnen CO-2. De bijdrage die het menselijk handelen daaraan levert is miniem. Waar ik me kwaad om maak is de hele CO-2-handel om zogenaamd klimaatneutraal te kunnen produceren.

Dus hier mag je CO-2 uitstoten als je elders op de wereld bossen aanplant om de CO-2 weer uit de lucht te halen. Dit is toch de grootste volksverlakkerij. Dit is toch mensen angst aanjagen voor een probleem dat er in werkelijkheid niet is. En vervolgens wordt er ook nog een oplossing aangeboden wat geen werkelijke oplossing is.

Diezelfde nieuw aangeplante bossen gaan immers over honderd jaar ook weer dood en verrotten ook weer en daarmee komt dus die CO-2 weer in de lucht. En dan ook nog beweren dat we de aarde in stand moeten houden voor onze kinderen en kleinkinderen?

Mensen, ik kom tot de conclusie dat de tijden van de aflaathandel weer herleven. Wat nog veel erger is, is dat die bossen worden aangeplant in de ontwikkelingslanden en dat daarmee arme boeren van hun grond worden afgejaagd. Waar halen we hier in het westen de arrogantie vandaan om dergelijke praktijken te bezigen?

Dit is toch gewoon overgaan tot kolonisatie van onderontwikkelde gebieden. De geschiedenis heeft ons geleerd dat aflaathandel en kolonisatie beproefde methoden zijn om veel geld te verdienen. Maar ik dacht toch dat onze beschaving zo ver ontwikkeld was dat we ons niet meer tot dergelijke praktijken zouden verlagen. Het is voor mij niet eens meer de vraag of we hier van doen hebben met aflaathandel óf kolonisatie. Nee, we hebben hier van doen met aflaathandel én kolonisatie.

Wien van den Brink

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gerard vanhommerig

  Wien, deze keer heb je gelijk en krijg je het ook . de vergelijking met de aflaten handel is volledeg correct

 • no-profile-image

  jac de bont

  afgelopen week kreeg ik een artikel onder ogen van een neurochirurg die het ontpolderen afkeurde i.v.b. met toenemende ziektedruk, waar ik het volledig mee eens ben zo ook met dit artikel.
  het is volkverlakkerij gevoed door de grote multinationals alleen maar voor geldelijk gewin.

 • no-profile-image

  han

  Wien is het niet nog erger, wat we doen met de aanplant van bossen en bijbehorende handel in emissie rechten? Mijn gevoel zegt me, dat we via de emissie rechten handel de derde wereld het recht ontnemen om ooit nog een molecuul CO2 de lucht in te blazen. De rechten zullen door niet al te kosjere presidenten worden verkocht ten behoeve van hun bankrekeningen aan de rijke op expansie beluste industrieen.
  De aangeplante bossen waren ookal om onze vervuiling op te lossen. Voor de arme bevolking is er niets over zelfs geen grond voor voedsel productie en helaas onze politici, geen enkele daar gelaten, gaan accoord met deze handel en wandel ten behoeve van onze westerse economie en met als smoes "Goed voor het Milieu".

 • no-profile-image

  a nonymus

  de heer boele staal is een eerlijk man. je kon aan hem zien, dat hij zat te liegen, dat hij het zelf geloofde. wat een door de Staat gestuurde politiekcorret totaal ongeloofwaardig zeververhaal. inderdaad, kolonialisme. maar er is een grote gerustigheid: een bezettingsoorlog is niet te winnen.
  ennutenbehoevevandecensorderituelecyfersenlettersdans dfsg6s nu in t hokje

 • no-profile-image

  Patrick vaernewyck

  Volkomen mee eens, en het ergste is dan nog dat iedereen daar blijkbaar intrapt. Binnenkort brengen wij op www.boerenstebuiten.be een getuigenissenreeks van prominente politieke en agrarische personaliteiten aan wie we de vraag hebben gesteld hoe ernstig moeten we de opwarming van de aarde beschouwen ? Het resultaat van deze reacties is angstwekkend.... het zal je ongetwijfeld een depressie bezorgen.

 • no-profile-image

  Freek

  Ja, dat was een goeie documentaire van ZEMBLA Wien. Heb er ook met verbazing naar gekeken......via programma gemist kun je vast nog een keer kijken.

 • no-profile-image

  Ger

  Wien ik ben het hier helemaal mee eens. Voor dat geld wat hier mee over de balk gesmeten wordt, kun je veel arme mensen op deze wereld mee helpen. Het is hier toch te gek voor woorden, de bossen hier laten ze gewoon dood gaan en de bomen langs gevaarlijke wegen moeten blijven staan, waardoor veel mensen verongelukken. Trap in die onzin niet in!!!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.