Home

Achtergrond 184 x bekeken

Aantal voedseltransporten naar Darfur gehalveerd

Het Wereld Voedsel Programma (WFP) van de VN kan momenteel slechts de helft van het beoogde aantal voedselpakketten naar het West-Sudanese Darfur brengen.

Chauffeurs willen niet meer rijden op de onveilige wegen en er is niet genoeg geld voor voldoende luchttransporten, aldus WFP vandaag.

WFP waarschuwt dat acties van bandieten de voedseltransporten vertragen. Daarnaast kan het gebrek aan donaties tot gevolg hebben dat de zogenoemde Humanitaire Luchtdienst aan het einde van de maand aan de grond moet blijven. "Dit is nog nooit eerder voorgekomen. Onze hulp via de lucht moet misschien stoppen, omdat we niet genoeg geld hebben. Terwijl we onze helikopters en vliegtuigen juist extra hard nodig hebben door de onveilige situatie op de wegen'', aldus Kenro Oshidari, WFP-gezant in Darfur.

Alleen al dit jaar zijn vijf voertuigen en 45 vrachtwagens van WFP gekaapt. 23 Chauffeurs worden vermist en 37 vrachtwagens zijn nog niet terug. Bij het laatste incident op 4 maart werden zeven vrachtwagens gestolen en de chauffeurs ontvoerd. De bandieten laadden het voedsel af en reden weg, aldus de gezant. Oshidari noemt de huidige situatie onhoudbaar.

Darfur wordt sinds 2003 geteisterd door een bloedig etnisch conflict waarbij het Sudanese regeringsleger samen met Arabische janjaweedmilities strijdt tegen opstandelingen. De moordende, plunderende, verkrachtende en brandstichtende troepen en milities hebben miljoenen mensen verdreven. Meer dan 200.000 mensen, voornamelijk burgers, hebben tot nog toe het leven gelaten. Vele vluchtelingen verblijven in kampen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.