Home

Achtergrond 188 x bekeken

'Aanpak bluetongue bureaucratisch'

De Britse vee- en vleessector ziet niets in de bureaucratische aanpak van de EU bij de vaccinatie tegen bluetongue.

"De regels voor officieel toezicht bij verplichte vaccinatie vertragen het proces, brengen het bedrijf van individuele boeren in gevaar en vergroten de kans dat het virus zich verder verspreidt."

Dat schrijven twaalf organisaties uit de vee- en vleeswereld bij de lancering van een gezamenlijke campagne JAB – het Engelse woord voor inenting – ofwel Joint campaign Against Bluetongue.

De Engelse overheid heeft gekozen voor een vrijwillige vaccinatie waarbij het plattelandsministerie Defra een vaccinbank aanlegt waaruit de boeren tegen betaling de benodigde entmiddelen kunnen betrekken. Dat betekent dat Engeland niet in aanmerking komt voor vergoeding van de vaccinkosten door de Europese Unie.

In sommige kringen wordt gesteld dat door een vrijwillige aanpak 'gaten' in de nationale vaccinatie ontstaan waardoor het virus zich toch ongeremd kan verspreiden. De twaalf organisaties, waaronder de National Farmers Union, de National Beef en de National Sheep Association en Dairy UK, begrijpen dat, maar achten een vrijwillige aanpak toch de juiste benadering.

Zij wijzen er vooral op dat de bureaucratische regels van de EU een officieel toezicht voorschrijven dat een goed vaccinatieprogramma alleen maar zou bedreigen. Om een goede dekking te verzekeren, is JAB met een grote campagne gestart om alle boeren met vatbare dieren op het hart te drukken hun dieren te vaccineren zodra het vaccin beschikbaar is.

Of registreer je om te kunnen reageren.