Home

Achtergrond 1 reactie

Aanleg ontdekbos uitgesteld

Het startsein voor de aanleg van het natuurgebied dat ruim zevenhonderd leerlingen van 26 basisscholen uit Nederland hebben ontworpen, gaat vrijdag niet door.

Dat maakte het Nederlands Instituut voor Biologie (NIBI) en Natuurmonumenten vandaag bekend. Het Harderbos bij Biddinghuizen is door de vele regenbuien onbegaanbaar geworden. Natuurmonumenten verwacht dat de kleigrond nog dagenlang zeer nat blijft. De kinderen worden uitgenodigd om in mei of juni alsnog hun ontdekbos te realiseren.

Een deel van het inrichtingswerk bestaat uit graafwerkzaamheden voor waterpartijen, het verharden van paden en de constructie van bruggen. Dat wordt door professionele krachten uitgevoerd. Zodra het weer het toelaat, gaat dit werk van start. "Het ontdekbos komt er zeker'', liet boswachter Age Boonstra weten.

De scholieren maakten vooraf een ontwerp voor het 11 hectare grote doebos, dat ligt bij het Harderbos in Flevoland. Er zijn ruim tweehonderd ontwerpen en 3D-modellen ingestuurd. De boswachters hebben op basis daarvan samen met het NIBI een eindontwerp gemaakt.

De kinderen willen dat het bos ook een ontdekplek krijgt. Vogelnestjes en klimbomen staan ook op hun verlanglijstje. Net als een doolhof, kijkhutten en informatie over de verschillende dieren in het bos. Met het project willen de initiatiefnemers laten zien hoe kinderen bij de natuur kunnen worden betrokken. De rollen worden daarbij omgedraaid: de kinderen maken hun eigen natuur.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    ton

    Een gemiste kans voor de schoolkinderen. Als ze nu het ontdekbos waren ingetrokken hadden ze de eerste les al goed begrepen; met het huidige doorgeslagen anti-verdrogingsbeleid c.q. vernattingsbeleid is het letterlijk en figuurlijk aanmodderen.

Of registreer je om te kunnen reageren.