Home

Achtergrond

Aanhoudingen thuiszorginstelling voor AWBZ-fraude

Politie en justitie hebben vandaag vier bestuurders van een thuiszorginstelling aangehouden voor fraude met AWBZ-gelden.

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de mannen van valsheid in geschrifte, verduistering, witwassen en deelneming aan een criminele organisatie. De vier komen uit Schiedam en Rotterdam en zijn 31, 33, 34 en 50 jaar oud. Hoe hoog het bedrag is dat zij van hun cliënten hebben afgetroggeld, is nog niet bekend. Het OM schat in dat het om miljoenen euro's zou gaan. Dat heeft een woordvoerster dinsdag bekendgemaakt. De verdachten werkten bij bv's die aan de zorginstelling Uenzo zijn verbonden.

De mannen richtten zich volgens het OM tot mensen die vaak de Nederlandse taal of regels onvoldoende machtig waren. "De rechtspersoon regelde zoals het er nu naar uit lijkt te zien alles: van aanvraag tot uitkering'', aldus de woordvoerster.
Als gemachtigde zouden zij het verschil tussen aanvraag en uitkering zich hebben toegeëigend. "Uit verder onderzoek moet blijken of de cliënten wisten op hoe veel zorg zij recht hadden.'' Met de gedupeerden is inmiddels een oplossing geregeld.

Politie en justitie kwamen achter de fraude met persoonsgebonden budgetten en zorg in natura door meldingen van het meldpunt ongebruikelijke transacties (MOT). Een uitkering voor een persoonsgebonden budget (PGB) of zorg in natura (ZIN) vindt plaats vanuit de AWBZ-gelden. Agenten hebben vanochtend in Rotterdam, Schiedam, Amsterdam en Eindhoven doorzoekingen verricht in vier kantoren en vijf woonhuizen. Het onderzoek gaat door.

Staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) kondigde vorig jaar al een aantal onderzoeken aan naar de gang van zaken rond het persoonsgebonden budget. Die zouden ook meer duidelijkheid moeten verschaffen over de rol van zorgmakelaars. Aanleiding was de sterke stijging van het aantal aanvragen van een PGB.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.