Home

Achtergrond 385 x bekeken

Aangeschaft melkquotum afboeken op vervangingsreserve

Op grond wordt niet afgeschreven. Op melkquotum wordt wel afgeschreven. Dit basisgegeven in het fiscale goed koopmansgebruik is de oorzaak van een recente procedure voor de rechtbank in Breda. Een ondernemer met een vervangingsreserve wilde deze afboeken op de aanschaf van grond in plaats van aangeschaft melkquotum. Deze wijze van afboeken levert een afschrijvingsvoordeel op. Maar de rechtbank steekt daar een stokje voor.

De rechtbank in Breda besluit dat de vervangingsreserve op het aangeschafte melkquotum afgeboekt moet worden. Ook een afboeking op een deelneming is niet toegestaan.

Kort samengevat ‘lag de zaak als volgt’:

Melkveebedrijf X bv heeft in zijn aangifte vennootschapsbelasting 2000 het in februari 2000 aangeschafte melkquotum afgeboekt op de vervangingsreserve die in 1993 was gevormd in verband met de verkoop van een melkquotum. De inspecteur heeft ingestemd met verlenging van de vervangingstermijn tot 1 maart 2000. De bv wil in beroep deze herinvesteringsreserve alsnog afboeken op de in 1994 aangeschafte grond dan wel op de in 1993 aangeschafte buitenlandse deelneming. Doel daarvan is te kunnen afschrijven op het in 2000 aangeschafte melkquotum.

De rechtbank in Breda verklaart het beroep van X bv ongegrond. Volgens de rechtbank heeft grond niet dezelfde economische functie als een melkquotum, zodat afboeking daarop niet aan de orde is. Ook is afboeking op een buitenlandse deelneming niet mogelijk omdat dit tot het ongewenste gevolg zal leiden dat de uitgestelde boekwinst onder het regime van de deelnemingsvrijstelling onbelast zal blijven. Het niet mogen afboeken van de vervangingsreserve op de aanschafprijs van de buitenlandse deelneming is volgens de rechtbank niet in strijd met het EG-recht.

Mr. P.L.F. Seegers (voorzitter Platform landbouwnormen, werkzaam bij Belastingdienst Oost). Geschreven op persoonlijke titel.

Lees ook Herinvesteringsreserve melkquotum voor Duitsland

Meer informatie Uitspraak rechtbank Breda, 9 januari 2008

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.