Home

Achtergrond 1 reactie

Zuivel moet klonen afwijzen

Vleesconcern Vion is helder en duidelijk: het bedrijf wijst het klonen van dieren ten behoeve van de voedselproductie zonder meer af. Vreemd genoeg neemt Friesland Foods vooralsnog een veel waziger standpunt in, terwijl Campina zelfs helemaal geen standpunt heeft.

En dat terwijl juist de zuivel de afgelopen jaren het voortouw heeft genomen en het maatschappelijk geluid heeft vertaald naar de productie. Weidemelk, groene soja, het zijn duidelijke pogingen het groene, natuurlijke karakter van zuivelproducten te benaderen. En bij de abstracte, tegennatuurlijke methode van het klonen van vee willen zij dan geen heldere positie innemen.

Dat standpunt moet natuurlijk hetzelfde zijn als dat van Vion: wij willen het niet en zien er het voordeel niet van. Wetenschappers mogen dan wel stellen dat vlees en zuivel van gekloond vee veilig is, dat is geen aansporing om het te gaan gebruiken. Klonen leidt tot verarming van de biodiversiteit. En er zijn wel vaker vermeend veilige (farmaceutische) producten in de markt gezet, die later schadelijk bleken te zijn.

Maar dat is eigenlijk niet eens zozeer van belang. Hoofdzaak is dat de agrarische sector en aanverwante industrie altijd in staat zijn geweest en zullen blijven om (nieuwe) aantrekkelijke producten voor consumenten te maken zonder enge technieken die de consumenten afschrikken. Niet aan beginnen dus.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

 • no-profile-image

  Boerenverstand

  Je moet wel wel van de hoed en de rand weten voor dat je een reaktie geeft.
  Wat ik op gevangen heb is dat er toch een regelateur mist bij het klonen.Dat de geboren kalfjes monsters zijn.Door het splitsen is er iets dat het aantal dagen dracht verstoort.Als dit de praktijk is dan zijn veehouders erg praktisch. gewoon niet doen.
  Dan kun je als sektor wel even de PR hoed op zetten.
  Maar dan moet wel goed ingelezen zijn en van de hoed en randen van het aantal dagendracht enz. weten

Of registreer je om te kunnen reageren.