Home

Achtergrond 178 x bekeken

Zorginstelling krijgt voldoende warmte van kas

De warmtelevering van de semi-gesloten kas van tomatenteler Joep Raemakers in Venlo naar de zorgingstelling aan de overkant loopt goed.

Er wordt zelfs meer warmte afgenomen dan was afgesproken. Ook de temperatuurverdeling in de kas verloopt voorbeeldig, aldus de teler. Alleen het laden van de koude bron, verloopt nog niet soepeltjes, zo zegt Joep Raemakers.

De tomatenteler verwarmt sinds begin dit jaar de verschillende zorginstellingen aan de overkant van de weg. Zij worden voorzien van een temperatuur van 95 graden dat afkomstig is van de WKK van 4,2 MWe groot. Inmiddels heeft Raemakers ook de eerste tomaten geoogst. Dat is vier weken later, dan was gepland, maar dat komt omdat de bouw uitliep.

De zorginstellingen nemen meer warmte af dan waarmee is gerekend. "We hadden gepland 5,5 MW te leveren, maar het gaat eerder richting de 6 MW", zegt Raemakers. Doordat de warmtepompen langer draaien, wordt er nu ook meer koude opgeslagen. Dat is ook wel nodig want normaal gesproken starten telers in november al met de opslag van koude in de aquifers.

Het laden van de koude in de koudebron, gaat echter nog niet helemaal naar Raemakers zin. Hij kan de koude nog niet allemaal in de grond kwijt. "De capaciteit van de bron is nog maar 50 procent, waardoor de injectiecapaciteit nog te laag is. Het schijnt dat er toch nogal wat tijd overheen gaat, eer de bron goed open is."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.