Home

Achtergrond 285 x bekeken 2 reacties

'Zoneiland' verwarmt nieuwbouwwijk Almere

Nieuwbouwwijk de Noorderplassen-West in Almere wordt straks verwarmd vanaf een 'zoneiland'.

Dat maakte de gemeente vandaag bekend. Almere ondertekent vrijdag het contract met energieleverancier Nuon.

Het ovale eiland, dat tussen de nog te bouwen wijk en een weg ligt, wordt vol gezet met zonnecollectoren. Die vangen zonnestralen op en verwarmen daarmee het water, dat rechtstreeks in het stadswarmtenet wordt gepompt. Hierdoor worden 2700 woningen voorzien van verwarming en warm water.

Het zoneiland gaat 10 procent van de jaarlijkse warmtebehoefte van de wijk leveren. Dat staat gelijk aan de energie voor een miljoen douchebeurten per jaar. De totale oppervlakte van het eiland bedraagt 15.000 vierkante meter en dat is gelijk aan ruim drie voetbalvelden. Het collectorenoppervlak wordt volgens de initiatiefnemers met 7000 vierkante meter het op drie na grootste in de wereld en is uniek in Nederland.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Frank Das

  Iedereen, inclusief deze krant, heeft er de mond van vol: Duurzaamheid. Het zon-eiland aan de Hoge Ring bij de Noorderplassen-West is echter pure vespilling van Gemeenschapsgeld. Voor alle duidelijkheid: ik ben volledig voor duurzame energie maar de gekozen insteek van dit project is het paard achter de wagen spannen en levert een negatief saldo op voor het energiegebruik.

  In 1997 is een wijkontwerp gemaakt voor de Noorderplassen-West (NPW) hierbij is het uitgangspunt geweest: omrijden vermindert het autogebruik. Nu, 10 jaar later, gaat dit denkbeeld nog steeds niet op. Dezelfde drogreden wordt overigens ook in de Velden toegepast. Diverse oorzaken zoals het ontbreken van winkels en gewoon woon-werkverkeer geven een hoog autogebruik met een navenant hoog energiegebruik.

  Het ontsluiten van de wijk NPW via een enkele kruising is niet alleen gevaarlijk in geval van calamiteiten maar levert een grote bijdrage aan het fossiele energiegebruik. Voor het zuidelijk deel van de NPW kost dit meer autobrandstof dan het zonne-eiland aan duurzame energie oplevert. Dit is in een korte berekening aan te tonen. Het hele verkeersplan bij de toegangsweg is overigens een aanfluiting, let maar eens op de kruising zelf waar de pijlen voor linksaf de bestuurder tot spookrijden aanzetten op de aanrijweg naar de rotonde. Ook zijn er ongemarkeerde scherpe verkersgeleiders op straat geplaatst waar je je banden op kapot rijdt.

  Het omrijden kost niet alleen veel tijd maar ook brandstof en levert tegelijkertijd veel ergernissen op. Vele buurtbewoners maken dan ook gebruik van de busbaan om sneller op de rotonde onder de Hoge Ring te komen. Dure hobby die alleen de politie nutteloos werk en geld oplevert. Het verplaatsen van de slagboom over 100 meter tot net na de kruising met de Plecht zou een goedkope en praktische oplossing voor het hele probleem kunnen bieden. Deze 100 meter busbaan zouden daarmee openbare weg worden. De busbaan is heilig voor de Gemeente maar komt na deze 100 meter toch ook op de openbare weg uit. Dus wat is het verschil nu helemaal.

  Het zonne-eiland gaat 10% van 2700 woningen van duurzame energie voorzien. Dit wordt alleen al door het extra autogebruik van 500 huizen door het omrijden volledig teniet gedaan. Ik ben daarmee van mening dat deze 6 miljoen euro gemeenschapsgeld die men daaraan wil besteden volledig in een bodemloze put wordt gegooid en het fossiele brandstofgebruik nog extra wordt opgevoerd. Alle extra kosten daarboven op (ca. 900.000 euro per jaar) worden op de wijk NPW-zuid afgewenteld.

  De gemeentelijke instanties waar dit probleem al meer dan een jaar geleden is aangekaart geven echter niet thuis of geven wel toe dat het niet klopt maar doen niks.

 • no-profile-image

  Anton

  Jammer dat ze er niks onder telen, hadden ze 2 vliegen in 1 klap geslagen. En een mooi product met weinig gebruik van fossiele brandstoffen en de oogst van zonnewarmte. Had meer opgebracht en flink minder subsidie hoeven kosten.

  Gelukkig worden dergelijke energieleverende kassen inmiddels al gerealiseerd. Denk aan de tomatenteler in Venlo die een bejaardenhuis van (zonne)warmte voorziet of de plannen om hele woonwijken op deze manier te verwarmen. Gelukkig komt er eindelijk politiek lef om dit ook werkelijk te gaan doen, o.a. in het Westland. Hopelijk komen hierna meer schapen over de dam en worden obstakels (o.a. belangen van grote energiemaatschappijen) geslecht.

  In dit geval, misschien was het wel slimmer geweest een warmtepijp vanuit het glastuinbouwgebied van Almere te trekken...

Of registreer je om te kunnen reageren.