Home

Achtergrond 10 reacties

'Zonder recordoogst mogelijk hongersnood'

Graanproducenten moeten dit jaar een recordhoeveelheid graan oogsten, anders dreigen ernstige tekorten op de wereldmarkt.

In het uiterste geval dreigt hongersnood, aldus bestuursvoorzitter William Doyle van kunstmest- en diervoederproducent Potash Inc. in een interview met Bloomberg. De graanvoorraden wereldwijd viel vorig jaar aanzienlijk terug tot het niveau van 1960. Met de voorraden zou de wereld slechts 53 dagen genoeg graan hebben.

"Als een ernstige verstoring zou plaatsvinden, zoals het wegvallen van een gewas in een belangrijk landbouwland, dan denk ik dat we hongersnoden zouden zien", aldus Doyle.

Doyles bedrijf, Potash, boert intussen goed. De grootste voedingsstoffenproducent ter wereld verdubbelde in 2007 in marktwaarde. Het bedrijf maakte regelmatig een sprong vooruit op de beurs van Toronto.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Henk

  Wat een kul, in een ander bericht staat dat er komend jaar 10% meer tarwe verbouwd wordt dan afgelopen jaar

 • no-profile-image

  Kees

  Dit artikel moet eens bij pauw en witteman ter sprake gebracht worden en bij vele andere praatprogrammas. dit als tegenhanger voor de vele natuurgebieden die zonodig aangelegd moeten worden.

 • no-profile-image

  Betram

  Och heden,maar alles is toch te koop in de supermarkt?

 • no-profile-image

  gert

  politici hebben in nederland hier geen boodschap aan,ze willen alleen maar natuur,ze denken dat we nog in de tijd leven van boter en graanbergen ze hebben geen realiteitsbesef,ze moeten eerst wakker schrikken

 • no-profile-image

  gert

  zorgelijk bericht

 • no-profile-image

  jan

  We moeten ons zelf af vragen of het wel juist is om ten kosten van honger lijdende mede mensen groene stroom te produceren.

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  Grote onzin want ze zijn in Nederland nog steeds aan het ontpolderen en natuur van landbouwgrond aan het maken! Of zijn die mensen die dat doen gek?

 • huisverkoop

  Teveel is niet goed,te weinig is niet goed,wanneer is het nou wel goed.
  Ik zei wel eens tegen een andere akkerbouwer, het was beter dat de aardappels maar 30 ton konden geven. Hij zei toen tegen mij maar dan hoop ik dat het bij mij toch 40 ton is. maw te weinig een tas vol mee geld te veel een volle schuur en geen geld. Die boer van 40 ton wil alleen maar meer.
  De ene zijn dood is de andere zijn brood,dan ben je toch wel erg egoistisch.

 • huisverkoop

  Ze weten in februari al te voorspellen dat het een recordoogst wordt,terwijl
  ze nog niet weten wat het weer wordt.
  Zijn het nou waarzeggers of onwaarzeggers?

 • kees.hanse1

  Er moet eerst nog te weinig komen. Mocht het toch zo zijn dan kunnen we eindelijk eens gaan verdienen aan de tarweteelt. Want als je alles goed door rekend is 20 cent nog geen hoogvlieger. Dit zal ook zijn vruchten afwerpen op andere teelten, denk b.v. aan de chicoreiteelt, want dit is op dit moment voor deze prij alleen ellende. Ook aan de andere teelten kunnen we dan eindelijk eens een normaal saldo verdienen. Ik wacht met spanning af!

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.