Home

Achtergrond 487 x bekeken

Zaaien van suikerbieten begint vroeger dan ooit

Landelijk is 0,6 procent van het bietenareaal ingezaaid. Het zaaien is nog nooit eerder zo vroeg op gang gekomen, meldt het bieteninstituut IRS.

Akkerbouwer Marc Calon in Zuurdijk had de primeur, voor zover bekend bij het IRS. Die zaaide op 16 februari al suikerbieten van het ras Rosagold. Vorig jaar werden de eerste bieten op 10 maart gezaaid in Halsteren in het westen van Noord-Brabant.

Calon is voor zover bekend de enige noordelijke akkerbouwer die bieten heeft gezaaid. De regio’s Zeeuws-Vlaanderen en West-Brabant lopen voorop bij het bieten zaaien. Daar is meer dan 2 procent van het areaal ingezaaid.

Het voordeel van vroeg zaaien is extra opbrengst. Het IRS schat de kans op vorstschade niet groot. Wel kunnen er bij rhizoctonia-resistente rassen meer schieters ontstaan. Ook is er meer kans op muizenvraat en korstvorming van de bovengrond.

Of registreer je om te kunnen reageren.