Home

Achtergrond 486 x bekeken 9 reacties

ZLTO: maximaal bouwblok varkensbedrijf

De ZLTO wil bouwblokken van varkens- en pluimveebedrijven begrenzen. In verwevingsgebieden zou dat 2,5 hectare moeten zijn, in landbouwontwikkelingsgebieden 3 hectare.

Voorzitter Antoon Vermeer van de ZLTO stelt in Nieuwe Oogst dat ongebreidelde groei niet meer van deze tijd is. "De begrenzing is economisch de optimale grootte. Dergelijke bedrijven zijn goed inpasbaar in het buitengebied. Willen bedrijven nog verder uitbreiden, dan moeten ze dat op een tweede locatie doen."

Het is de eerste keer dat de ZLTO uitbreiding van boerenbedrijven wil beteugelen. De organisatie speelt daarmee in op de discussie rondom megastallen. "Een toename van de bedrijfsgrootte is onvermijdelijk. De omgeving weet nu ook dat de uitbreiding wat ZLTO betreft een grens heeft", aldus Vermeer in de ZLTO-versie van het LTO-blad. Ontwikkeling kan wat hem betreft alleen als de bedrijven ook een duurzaamheidsslag maken.

In andere regionale edities van Nieuwe Oogst zegt voorzitter Tammo Beishuizen van LTO Noord ook dat LTO Nederland criteria moet bepalen voor de omvang van agrarische bedrijven, maar hij is terughoudend in het stellen van algemene normen. "Grenzen kunnen van bedrijf en gebied verschillen en vragen om maatwerkoplossingen. De Achterhoek is niet zomaar vergelijkbaar met het Hogeland."

Toch denkt ook Beishuizen dat voor het overgrote deel van de toekomstgerichte veehouderijbedrijven een bouwblok van 2,5 tot 3 hectare toereikend is. "Volgens mij moeten we dat als vertrekpunt nemen en daarover met rijk, provincies en gemeenten afspraken maken," aldus Beishuizen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Tony

  dit is weer zo''n typisch idee van bestuurder die allereerst aan rundvee denkt

 • no-profile-image

  ricardo

  in roemenie is een gebied gevonden van omstreeks 3000 voor de jaartelling,duizenden vierkantekilo meters groot ,waarschijnlijk volgens oudheidkundigen een voormalige stad uit die tijd, maak je niet druk, its only dust to dust !

 • no-profile-image

  freek

  Natuurlijk wil Antoon Vermeer dat. Hij is toch ook de grote man van Vion. Hij moet toch geld verdienen aan al die varkens. Nu het geen cooperatie meer is kan hij al dat geld in eigen zak steken.
  Natuurlijk heeft hij liever veel kleine bedrijven als minder grote bedrijven. Over veel kleine bedrijven is veel makkelijker het verdeel en heers systeem toe te passen en is het voor hem makkelijker om zijn zakken te vullen.

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Ik ben het ermee eens dat de bouwblok van 2,5 ha toereikend is voor dit moment. Maar kijk naar de ontwikkeling in frankrijk en Belgie in de melkveehouderij en je ziet hoe gevaarlijk het is. We moeten blij zijn dat het in Nederland mogelijk was om het bedrijf te ontwikkelen. En nu is 2,5 ha voldoende. Maar mischien in de toekomst niet meer.

 • no-profile-image

  g.a.van exel

  Het beste gevoel voor de markt heeft ZLTO tot de beste belangenbehartiger voorxdb4ge de lange termijn gemaakt.

 • no-profile-image

  Ani4

  Met welke pet op spreekt Vermeer. Namens Vion of namens boeren. Misschien is nu 2,5 ha voldoende, maar ontwikkelingen gaan snel. Je moet daar geen rem op zetten.

 • no-profile-image

  schreuder

  Vol ongeloof heb ik zojuist de oproep van zlto gelezen.

  Een branchevereniging die zelf oproept te het inperken van de sector ?

  Het moet niet gekker worden !

  Opzeggen dat lidmaatschap.

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Wat is dat nou weer voor een beperking en er staat weer pluimvee/varkenshouder de rundveehouder mag zeker wel een groter bouwblok.
  Geen beperking aan het bouwblok we hebben al beperkingen genoeg denk aan geurwet daardoor mag je al blij zijn als je 3 Ha vol krijgt.
  De tendens is toch minder maar grotere bedrijven.

 • no-profile-image

  Groeier

  Op allerlei manieren schurkt VION tegen de milieumensen aan....
  Heb toch eens lef om stevig op te komen voor de belangen van je leveranciers/leden...
  Lees aub de Elsevier van vrijdag, dan gaan ook jouw oogkleppen Antoon een keer opzij?

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.