Home

Achtergrond 14 reacties

Winst Aviko veroorzaakt prijsverschil suikerbieten

Aviko heeft vorig jaar 40 miljoen euro winst gemaakt. In 2006 draaide het dochterbedrijf van coöperatie Cosun nog met verlies. Het was daarom niet te voorzien dat de niet-suikeractiviteiten van Cosun zou leiden tot een plus op de bietenprijs van 6 euro per ton, zegt Aike Maarsingh, lid van de raad van beheer van Cosun.

Maarsingh reageert op de onvrede onder oud CSM-telers. Zij krijgen over de oogst van vorig jaar 6 euro per ton bieten minder dan de andere leden van Cosun, omdat zij alleen profiteren van de winst die Cosun maakt met de suikerproductie. “Dat is zo afgesproken bij de overname van de suikerdivisie van CSM door Cosun. Het had de CSM-telers veel meer geld gekost als ze zich ook moesten inkopen in de nevenactiviteiten.”

Cosun kocht in 2006 de suikeractiviteiten van CSM. Cosun produceert niet alleen suiker via dochterbedrijf Suiker Unie. Bij de coöperatie horen ook Aviko (aardappelverwerking), Unifine (bakkerij ingrediënten), Nedalco (alcohol), Sensus (cichorei) en SVZ (fruit- en groenten ingrediënten). Maarsingh: “Aviko heeft vorig jaar geweldig gedraaid. Dat heeft geleid tot die 6 euro extra. In andere jaren lag de winst uit de niet-suiker activiteiten tussen de 1 en 2 euro per ton bieten.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet

  De dochterondernemingen profiteren wel van de oud CSM telers die zich bij Cosun hebben ingekocht, doordat er suiker voor hun beschikbaar komt met een lagere prijs.
  Het verschil tussen oud CSM en Cosun telers zal dus alleen maar groter gaan worden.
  Er moet zo snel mogelijk één bietenprijs komen, anders wordt het nog oorlog tussen de twee partijen (oud CSM telers en oud Cosun telers).
  Het is toch van het zotte dat er alleen maar geprofiteerd kan worden van oud CSM telers en dat die op hun beurt, nergens kunnen van profiteren en moeten bloeden voor alles.

  En bedankt maar weer, we zijn mooi bij de bok gedaan.

 • no-profile-image

  N.R.

  Kennelijk geven oud CSM telers Cosun toch het voordeel van de twijfel Anders waren ze wel uitgestapt. Of mocht dat niet van de rentmeester... Vrij ondernemer geeft lusten en lasten. Beoordeel U keuze over 10 jaar mischien was het dan toch nog niet zo slecht.

 • no-profile-image

  bietverdriet

  Zoals ik al zei ben ik altijd dubbelleverancier geweest en weet dus dat er nooit op enig moment geld gestort is moeten worden in een pot voor de niet suikeractiviteiten van cosun. voor mijn csm deel moet ik dat wel en krijg hier zowaar niet eens een vergoeding voor.
  maar goed keus was er niet, of het moet zijn stoppen of doorgaan met de teelt, en stoppen doe ik niet. bieten is zo'n beetje het enige gewas dat met kop en schouders in technisch opzicht eruit springt op mijn bedrijf. Aardappels zullen er nog eerder uitvliegen.

 • no-profile-image

  bietenteler blijven?

  afgesproken is afgesproken en gedane zaken nemen geen keer. Allemaal waar en ook terecht. Maaarrr... als oud CSM-teler is het wel erg zuur dat verschillen in de bietenprijs tussen collega's zo groot zijn. Steeds weer bekruipt het gevoel dat we (vnml. door CSM) als telers bij de bok zijn gedaan, alle mooie verhalen van de onderhandelaars ten spijt...

 • no-profile-image

  csm-er

  als aviko en ex csm teler krijg ik hier een heel raar gevoel bij

 • no-profile-image

  rob

  jaren lang tevreden csm lid geweest en nu bij cosun moet je je eerst duur inkopen en dan krijg je ook nog minder

 • no-profile-image

  bietverdriet

  ben altijd dubbelleverancier geweest, en heb nooit enig verschil in financieel opzicht gemerkt tussen de bietenprijzen van csm en cosun. Wel was het altijd zo dat cosun altijd graag deed voorkomen dat ze meer betaalden doordat de cosun hun bietenprijzen altijd groot in de vakbladen afdrukte op basis van gemiddeld suiker,- en winbaarheids gehalte. De CSM deed de prijs altijd vermelden op basis van 16 % suiker en 87 winbaarheid. Maar goed daar moest je doorheen prikken en ben dan ook bij beide tevreden geweest. laat duidelijk zijn dat ik het goed vind dat cosun de csm heeft gekocht. Heb mij erwel overheen moeten zetten dat ik dik 11000 euro 10 jaar lang renteloos aan hun moet geven om "me in te kopen" omdat ik zodoende recht had op inkomsten uit de overige cosun onderdelen. (die ik nu warempel nog niet eens krijg ook!)
  Nu lees ik dat cosun alleen de suikerfabriek van de oud csm in groningen open laat (willicht omdat deze beter is en meer capaciceit heeft) per saldo profiteren hier dus ook de oud cosun leden van. Als we dan toch verschil afspreken in bietenprijs vind ik dus dat de oud csm'ers dan ook wel een euro of 6 /ton extra mogen vangen omdat de cosun telers profiteren van de betere fabriek van de csm.....

  Wat een rare gang van zaken bij de cosun. als ik als akkerbouwer een boerderij bijkoop ga ik toch niet de nieuw verworven boerderij tweede rangs behandelen, en bijvoorbeeld minder mest toedienen omdat die grond nog niet meegeholpen heeft om mijn eigen vermogen op te bouwen.

 • no-profile-image

  Jan Bosker

  Jammer dat er zoveel onvrede is. Maar dit hebben we toch duidelijk met elkaar afgesproken. CSM draait nu volop winst, dat zit veel suikergeld. Als je nog csmaandelen hebt kun je daar van profiteren. Net zoals oud SU telers nog profiteren van in het verleden ingelegde geld.

 • no-profile-image

  Bietenboer

  Geen enkele Oud Csm-teler moest zijn aandelen inleveren, dus daar is ook nog rendement te halen uit niet-suikeractiviteiten.

 • no-profile-image

  N.R.

  Het is dus eigenlijk achteraf een beetje onterecht afgeven op cosun? Mag je toch blij zijn dat je lid mag worden van cosun...

 • no-profile-image

  Jonge boer

  Ben nu jonge boer, hopenlijk tegen mijn ''pensioen'' op gelijke voet met m'n buurman, qua inkomsten suikerteelt. Kan bieten laten rooien van het verschil...

 • no-profile-image

  sjeng

  Je moet de bietenprijs wel goed analyseren. De bietenprijs voortvloeiend uit de suikeractiviteiten van cosun is voor allen gelijk.
  Alleen de oud cosunleden (niet csm-telers) krijgen dit jaar een rendement van 6 euri betaald over het opgebouwde kapitaal welke deze telers voor de cosun ter beschikking hebben gesteld. Simpel gezegd is het rendement van geld dat belegd is bij cosun. CSM telers hebben nog geen kapitaal in cosun.
  Het zou toch niet eerlijk zijn dat csm met het rendement van de oud-cosun leden aan de haal gaat.
  p.s. ik wil niemand tegen de benen schoppen, maar zo zie ik dat.

 • no-profile-image

  N.R.

  Ach CSM teler waarom ben je dan 20 jaar geleden niet overgegaan naar suikerunie? dan had je die problemen niet gehad. Afgezien van dat als je dan toch zo zit af te geven op de bietenteelt stop er dan gewoon mee, er is niemand die je verplicht om bieten te blijven telen!!

 • no-profile-image

  gert,

  Daar gaan we weer met onze cooperatieve gedachten. Eerst beej de beer gedaan door Vion en nu de bietenbrug op door Cosun. Os pap is als cooperatieve boer begonnen in de jaren vijftig maar zag al gauw dat die cooperaties alleen uit waren op macht. En als ze daarmee nou de boeren mee dienden maar voorlopig alleen hun eigen (bestuurders ) portemonee. Waar blijft dat blok tegen de retail?????????? en wanneer wordt dit omgezet in euro's voor de primaire sector (of te wel) de boer???

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.