Home

Achtergrond 217 x bekeken

Werkloosheid in noorden laagste in dertig jaar

De werkloosheid in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe is gedaald tot het laagste niveau in dertig jaar.

Dat blijkt uit de Noordelijke Arbeidsmarkt Verkenning 2008 die de Rijksuniversiteit Groningen heeft samengesteld in opdracht van het Centrum voor Werk en Inkomen.

Eind december 2007 was het aantal niet-werkende werkzoekenden in deze provincies teruggelopen tot 58.000. Ten opzichte van eind 2004, toen de werkloosheid op haar hoogtepunt was, zijn dat er ruim 30.000 oftewel 34 procent minder.
Wel ligt de werkloosheid in de drie noordelijke provincies met 7,8 procent nog altijd boven het landelijk gemiddelde van 6,1 procent, aldus het rapport dat donderdag is verschenen.

Na een aantal jaren waarin de werkgelegenheid in de provincies terugliep, kwamen er in 2007 ruim 16.000 banen bij. Dat is een groei van 2,7 procent, terwijl het landelijk gemiddelde op 2,1 procent lag.

Voor 2008 wordt opnieuw verwacht dat de groei in het noorden iets hoger zal zijn dan landelijk, omdat er momenteel veel werk bijkomt in de zorgsectoren. In het noorden is meer dan 16 procent van de werkgelegenheid in de zorg te vinden. Landelijk is dat 14 procent.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.