Home

Achtergrond

Wereldvreemd?

De aardappelverwerkers hebben hun contractprijs ten op zichte van het vorige jaar met ongeveer 10 procent verhoogd.

Conclusie: dat is wederom een prijs die de kosten niet dekt. Nu telen wij al jaren zo’n 10 ha consumptieaardappelen; de overige 40 ha wordt gebruikt voor de CCM.

Ik vind het een mooie teelt, maar niet zonder problemen. De hoge phytopthoradruk en de late nachtvorsten in het voorjaar kunnen de opbrengst flink drukken. Nu het nieuwe teeltseizoen weer voor de deur staat, komt ook het moment dichterbij om pootgoed te bestellen. En zoals ieder jaar meteen de vraag of ik daarbij een leveringscontract zal afsluiten.

Nu heb ik dat maar zelden gedaan, want de aangeboden prijs is in al die jaren niet van dien aard geweest dat ik dat aantrekkelijk vond. Al die jaren kon de industrie met succes veel te lage contracten afsluiten omdat het in de andere akkerbouwgewassen zo beroerd ging. En omdat zij op die manier 60-80 procent van de aardappels konden contracteren was er voor de rest eigenlijk nauwelijks meer sprake van een vrije marktwerking. Dus heb ik nu met argusogen uitgekeken naar de contracten voor het komende seizoen.

Ik had verwacht dat ze die met minimaal 50 procent zouden verhogen. Groot is mijn verbazing dat die jongens blijkbaar niet zien wat er op de wereldmarkt qua grondstoffen aan de hand is, want zij komen met een verhoging van 10 procent. Nu hoop ik maar dat ze nauwelijks contracten kunnen afsluiten en dat daardoor de vrije marktwerking in de aardappelen eindelijk zijn werk kan doen. Dan zou die lage contractprijs toch nog zijn goede uitwerking hebben. Hoewel ik ervan overtuigd ben dat dit niet de bedoeling is van de industrie.

Iedere akkerbouwer zal toch een rekensom maken. Ik in ieder geval wel. Ik denk dat de contractprijs zo rond de 12 eurocent af land zal moeten liggen, willen de aardappelverwerkers een goede kans maken op voldoende contracten. Voor minder zou de akkerbouwer een dief van eigen portemonnee zijn. Een simpele rekensom geeft veel duidelijkheid. Niet alleen voor de akkerbouwer maar ook voor de aardappelfabrieken. Maar het lijkt er nu op dat de verwerkers voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten en dat ze compleet wereldvreemd zijn.

Wien van den Brink

Of registreer je om te kunnen reageren.