Home

Achtergrond 148 x bekeken

Wereldbank verlaagt groeiverwachting China

De wereldwijde kredietproblemen zullen ook gevolgen hebben voor de groei van de Chinese economie.

”Gezien de globale situatie zijn de risico’s groter geworden”, zo meldt de Wereldbank vandaag in een rapport. De bank stelde de groeiverwachting voor de economie van China voor dit jaar naar beneden bij tot 9,6 procent.

In een rapport in september verwachtte de Wereldbank nog een groei van 10,6 procent. In 2007 bedroeg de groei 11,4 procent, het hoogste groeicijfer in 13 jaar. Overigens kan China de economie makkelijk een tandje hoger laten draaien als het land het fiscale beleid versoepelt of de kredietlimieten van banken losser maakt, aldus het rapport.

De Wereldbank liet weten dat het extreme winterweer waar China nu mee kampt geen effect zal hebben op de economische groei dit jaar. Ook verscheidene Chinese economen melden in de staatsmedia dat de hevige sneeuwval de economische vooruitzichten niet zal aantasten.

Volgens de directeur van China’s Nationaal Instituut voor Economisch Onderzoek Fan Gang, zullen de winterse ongemakken zelfs een nieuwe investeringsronde tot gevolg hebben. Zo zou de elektriciteitsvoorziening een kapitaalinjectie nodig hebben.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.