Home

Achtergrond

Waterstofperoxide goed voor zuurstof in water

Doseren van waterstofperoxide houdt niet alleen de leidingen schoon, maar zorgt ook voor een hoger zuurstofgehalte in het proceswater.

Voedingswater raakt tijdens de nacht bijna allle zuurstof kwijt. Pas na 3 tot 4 druppelbeurten komt dit zuurstofgehalte weer redelijk op peil met ruim 4 milligram O2 per liter. Daarom spuiten veel telers de eerste beurt en laten dit water retour gaan naar de drainwatervoorraad, waar het opgaat in het grote geheel. Bij doseren van waterstofperoxide blijft dat zuurstofgehalte echter altijd hoog. Zelfs ’s nachts daalt het niet onder 6,5 milligram en overdag bereikt het een gehalte van rond 8 en dat is ideaal.

Gebruik van waterstofperoxide is echter niet zonder risico. Het kan nog werkzaam zijn als het bij de wortels komt, waardoor wortelpunten verbranden. Hoe schoner de leiding, des te hoger de concentratie blijft. Daarom moet regelmatig bij de derde of vierde druppelbeurt met een teststrookje bij de plant worden gemeten. Dit kwam onlangs naar voren tijdens een inleiding van Wessel Gademan van Aqualab (drinkwaterbedrijf Evides), op een bijeenkomst van groeiserve in Zaltbommel.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.